Ola gör slut – med Gud

”Jag vill inte förmedla till min dotter att världen är en skrämmande plats”

1 av 2 | Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
prästson Ola Salo hade en religiös uppväxt. Nu väljer han att gå sin egen väg. ”Jag har själv blivit förälder och funderar på vilka budskap man ger sitt barn”, säger han.
NÖJE

Nya singeln har ett starkt separationstema.

Men den skrevs innan The Ark splittrades. Ola Salo har skrivit låten om sitt eget liv – sedan han blivit pappa gör han upp med sin egen barndom.

– I mitt fall är Gud ofta inblandad i missförstånd, säger han.

I höstas berättade de att bandet läggs ner. Men först bjuder The Ark sina fans på ett nostalgiskt avskedsår. Våren och sommaren är proppade med konserter i Sverige, Finland och Köpenhamn. Redan i slutet av februari kommer samlingsskivan ”Arkeology”. Den innehåller två helt nya låtar, ”The apocalypse is over” och ”Breaking up with god”. Den sistnämnda släpps som singel i morgon.

Trots låtens separationstitel har den inget med bandets splittring att göra.

– Jag skrev den innan jag visste om att vi skulle lägga ner bandet. Den handlar om att göra upp med budskap man bär med sig från barndomen. Saker som vuxna sagt som man har misstolkat och som sen får en att må dåligt ännu i vuxen ålder. I mitt fall är ofta Gud inblandad i de där missförstånden, säger Ola Salo, 33.

Tog åt sig åsikterna

Han är uppväxt med kristna föräldrar och införlivade deras åsikter djupt i sitt innersta.

– Budskapen kan vara så starka i en även om man som vuxen förstår att världen hänger ihop på ett annat sätt, säger han.

Din sexualitet passade inte in i den bilden?

– Jag tror att en tro på en Gud som är en person med åsikter om hur man ska bete sig nog kan leda till att man blir väldigt hämmad. Att man kanske för över sina föräldrars åsikter till Guds åsikt, säger han.

Har du haft konflikter med dina föräldrar om det här?

– Nej, inte direkt. Jag och mina föräldrar har alltid haft en pågående diskussion om tro och religion, säger Ola Salo.

Ska vara pappaledig

Varför han väljer att göra slut med Gud och barndomens rädslor just nu beror på dottern Judith som kom förra våren.

– Jag själv har blivit förälder och funderar på vilka budskap man ger sitt barn. För mig är det viktigt att inte förmedla att världen är en skrämmande plats att växa upp på.

Vad händer efter The Ark?

– Först ska jag vara pappaledig, det är det enda jag vet i nuläget. Men någon form av musik kommer jag att hålla på med, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM