Modeåret 2004

Sofia Larsson guidar dig till de kommande trenderna

NÖJE

Tjejer med prinsessdrömmar får ett höjdarår modemässigt. Killar som inte kunnat släppa Biggles likaså. Nostalgin flödar - botanisera vilt bland de olika decenniernas stilar.

Tjejtrender

Modeåret 2004 blir ett år i nostalgins tecken. 80-tal, 50-tal, 60-tal, alla möjliga decennier och därmed stilar blandas. Fast inte allihop samtidigt. Om man inte har en oerhörd fingertoppskänsla bör man nog satsa på ett decennium i taget. Några av de mer distinkta stilarna är 20-talets charlestonflickor och 50-talsaktiga prinsessor på vift.

Besattheten av dåtiden har sin förklaring i att världen just nu upplevs som otrygg. Man längtar efter tryggare och bättre tider.

Nutiden ger avtryck i modet genom sommar-OS. Hos Helmut Lang, Chloé och flera andra syns ränder, tajta sportmaterial och accessoarer som träningsväskor.

Mest feminin är älvtrenden med chiffong, pudertoner, och romantiska volanger.

Killtrender

Även för killar märks trenderna med nostalgi och saga, det är inte fel alls att se ut som flygarhjälten Biggles eller som Jon Voight när han precis hoppat av bussen i ”Midnight Cowboy”. Men alla modeskapare vill inte se coola killar i kaki. Dolce & Gabbana och Tommy Hilfiger till exempel vill klä killar i färger som chockrosa, äppelgrönt och orange. Och ja, det ska vara allihop samtidigt.

Tips från experterna

Sofia Larsson