Tack Oprah, våra hem slipper tappa sin själ

Zandra Lundberg om själslös inredning

Foto: Per Björn
Lila gubbarna flyttar till USA. Och det tackar vi för.
NÖJE

Nu drar makeoverduon Simon och Tomas till USA.

Tydligen ska talkshowmogulen Oprah Winfrey hjälpa dem på traven med inredandet.

Äntligen, säger jag bara.

För att uttrycka det Peter Englundskt: Allt som håller dem borta från svenska hem välkomnas.

Simon och Tomas stil är för mycket för Sverige, alldeles för mycket på ett överdådigt, lilatapetserat psykedeliskt lustiga husetvis.

Jag var alltid lätt illamående när jag råkade hamna framför ”Sveriges fulaste hem”. Ja herregud, suget efter åksjuketabletter har aldrig varit större.

Simon, Tomas och den där terriern, ständigt denne terrier, klampade in hos familjer och tittade med avsky på deras gräsliga inventarier.

Värst var det om ett hem var inrett med furu. Då gallskrek Simon eller Tomas äcklat.

Visst, vaxdukar med vindruvsmotiv och sönderrepade glasbord med rostfläckiga kromben kanske inte toppar listorna över de sexigaste inredningsdetaljerna.

Men ändå.

Det är ju ändå någons hem vi pratar om! Det är någon familjemedlem som någon gång i tiden glad i hågen gått till vaxduksbutiken och omsorgsfullt valt ut den där vindruvsduken för att den skulle passa ypperligt för att skyla ett maskätet rickelrackelbord som funnits i hemmet sedan högertrafikomläggningen.

Det har spillts marmelad och oboy på den där duken!

Den har överlevt bråk och familjelycka!

Den kanske inte är hetast i stan men den har en SJÄL.

Nåväl. Efter att ha dömt ut skiten börjar de göra sin grej. Och Simon och Tomas grej innebär att de kånkar ut alla möbler med själ tills huset bara är ett sorgligt opersonligt skal och då, då börjar de fylla på med lila prylar.

Okej, nu överdriver jag.

Det är självklart inte alltid lila.

Ibland är det orange också.

När det tidigare mysiga huset blåsts ut och ersatts med lila tapeter och spejsade detaljer som till och med Peter Siepen skulle benämna som ”överdrivna”, då ska familjen stå där och ”oooa” och kanske tvångsgråta en skvätt (för det är ju tv) trots att de en vecka senare lär få svåra eksem och spänningshuvudvärk av det lila helvetet.

Nej, Simon och Tomas kan gott och väl våldföra sig på amerikanska hem i stället.

Hoppas att de gillar lila.

ARTIKELN HANDLAR OM