Han är tidernas bäste Sherlock

1 av 5 | Foto: all over press
SUPERDECKARE Så här ser han ut. Benedict Cumberbatch spelar Sherlock Holmes – i nutid. Serien har visats i sommar på BBC och är den bästa någonsin om mästerdetektiven.
NÖJE

DJUPVIK, Motala. Sherlock Holmes tar det tillbaka.

Från vem?

Från tv-serien ”House”, givetvis.

I detta sommarstugepojkrum i Östergötland fann jag min första litterära förälskelse och han hette Sherlock Holmes.

Han var mästerdetektiv. Han var bäst. Han var fiffigast av de fiffiga. Och han var arrogant utav fan.

(Ok, Bamse, Tarzan, Stålmannen och Spindelmannen fanns också, liksom tidningen Okej med Anna Book i baddräkt på Skara Sommarland, men de är inte av samma minnesvärda kaliber.)
Jag läste Sir Arthur Conan Doyles ”En skandal i Böhmen och andra historier” och var uppslukad. Fullständigt. Vilka historier! Vilken dekadens! Vilket snille! Opiumhålor, dimmiga Baker Street, rökrock, revolver och droskor! Sherlock Holmes! Ingen hjälte, förutom Bob Dylan och kanske Bret Easton Ellis och Philip Seymour Hoffman, har blivit större än Sherlock – och de är ju riktiga personer.
Jag läste alla böcker, jag läste dem igen och vid behov av trygghet ännu en gång och jag såg alla filmatiseringar och tv-inspelningar, de flesta med den generiska Jeremy Brett, och i vintras kom supersop-regissören Guy Richies version, med Robert Downey Jr som Sherlock och Jude Law som doktor Watson, och den var faktiskt inte usel men...

Inget har någonsin nått upp till Doyles originaltext.

Förutom ”House”, tv-serien på TV4 och CanalPlus som snodde hela bromance-konceptet, förlade det i sjukhusmiljö och kallade Holmes och Watson för House och Wilson. Det var magi år 2005.

Det var bästa Holmes, dittills.

Men nu, varje söndagskväll sedan fyra veckor på brittiska BBC, tar Sherlocks hemland det tillbaka från Fox-tv och USA.
”Sherlock” utspelas i nutid, piprökandet är ersatt med nikotinplåster och brorsan Mycroft är inte längre en tweedklädd latoxe men annars är allt sig likt, fast sms-modernt.

Sherlock Holmes har aldrig varit bättre. Serien är vad ”House” en gång var – och om jag var TV4 eller SVT skulle jag kämpa som värsta professor Moriarty för att få sändningsrättigheterna för Sverige.

FAKTA

VECKANS...

BABE. Darin. Finfint sommarprat i P1. Själva antitesen till barnstjärnakollegan Amanda Jenssen, som ägnade halva programmet åt att be om ursäkt för att hon var med i ”Idol”. Darin, I love you, och jag älskar att du drog till USA utan att ha bilhyran klar.

COMEBACK. William ”Denny Crane” Shatner. Det värker av längtan i mig efter ”Shit my dad says”, tv-serie efter en blogg om en skarpkäftad farsa.

BRÅK. Ranelid vs. Leif GW. Jag håller på GW. Björn, du ringde aldrig, fast du sa att du skulle, det du lovade att aldrig glömma.

MP3. ”I still do” med I am Kloot. Jag trodde inte att dessa lågmälda och för tio år sedan glödheta britter fanns längre. Men oj det gör de, och hela cd:n ”Sky at night” är paradisisk att vila sig på när hösten kommer, och det är snart.

PASSÉPRYL. Iphone 4. Så himla osexig. Hur hände det här?

RADIO. ”Oförnuft & känsla” i P1, briljant sommarserie med Helena von Zweigbergk. Om enkla mänskliga känslor som saknad, ensamhet, glädje, självbedrägeri och tomhet. Gjort på ett utsökt ambitiöst sätt av produktionsbolaget Filt, det som också gör strålande ”Stil” i P1. Filt verkar vara bäst. Programmet finns på www.sr.se.

FRÅGA FREDRIK

Blott Sverige svenska krusbär har... och krusbär är ju också sura. Instämmer som du förstår med dina synpunkter. Och undrar samtidigt – varför har det blivit så här? /Birgit

Svar: Vi får se det såhär: surman är vårt nationaldrag, åtminstone har vi ett.

GNÄLLIGA VIRTANEN. Ni jornalister, stör framtidstron hos alla våra barn, med erat jävla negativa, om svenskarna och Sverge. VIRTANEN? SVENSK? Varför hittar ni inte possetiva saker om Sverige och svenskarna? Jag tror, att de flesta svenskarna är trötta på all negativ information, som Ni förmedlar om samhället, det gör så att vi blir passiva medmäniskor. Bryt tränden, så vi får le någon gång, när vi läser media.

MVH Jonnie

Svar: Du har ju min sida att skratta åt varje måndag. Om du läser bättre än du stavar.