”Jag trodde inte ens jag skulle bli 21”

Slash om det hårda livet, solokarriären och sin relation till Axl Rose & Guns N’ Roses

NÖJE

Han dansade med liemannen i årtionden – men åldrades inte en dag.

Att Slash, 45, har blivit medelålders är ett smärre mirakel.

– Jag trodde inte ens jag skulle bli 21. Någon däruppe vill ha kvar mig på jorden, säger den mytomspunne gitarristen.

Han har fått frågan i fjorton år.

Ändå kan jag inte låta bli att ställa den.

När man har varit gitarrist världens största rockband och legat bakom låtar som ”Paradise city” och ”Welcome to the jungle” blir allt man gör senare i karriären ett sorts ... antiklimax.

Saul ”Slash” Hudson är medveten om det. Han är i Stockholm för att göra pr för en soloskiva – bland annat ska han gästa SVT:s ”Skavlan” – men svarar vänligt när jag ber honom att hälsa något till de miljontals fans som suktar efter en återförening av Guns N’ Roses.

Inte det inhyrda coverband som sångaren Axl Rose spelar in och turnerar med.

Det riktiga G N’ R.

– Jag lämnade bandet av goda skäl 1996. Om man bortser från allt medieintresse som finns kring det där ämnet finns det inget för mig att prata om. Men fansen...de som har hängt med i alla dessa år – och de nya fans vi har fått de senaste tjugo åren – det är en sådan ära att folk

älskar och uppskattar oss så mycket, säger han.

– Det är inte mycket jag kan göra för att få ihop bandet igen. Det vore kul att göra några konserter ihop, men om det hade varit så lätt hade jag aldrig lämnat bandet.

Har du någonsin önskat att ni inte hade blivit så enormt populära? Hade det kunnat sluta annorlunda då?

– Det var en enorm bedrift av ett så fucked-up band som Guns N’ Roses att vi lyckades bli så stora (skratt). Det hade kanske varit intressant om vi hade stannat på en något lägre popularitetsnivå, att saker och ting inte hade exploderat som de gjorde. Men jag har aldrig varit någon som brukar fantisera om alternativa scenarior, hur saker kunde ha blivit.

Fått många chanser

Saker blev minst sagt dramatiska i Slashs liv. Hans självbiografi – som blev en försäljningssuccé när den släpptes 2007 – är proppfull med nära döden-upplevelser och tillräckligt mycket sex, droger och rock’n’roll för att dräpa en medelstor elefant.

– Jag trodde inte ens jag skulle bli 21. Men med tanke att jag har gått igenom så mycket kommer jag säkert att bli 85, säger han och skrattar.

Du är lite som Keith Richards, som kommer att leva tills han blir 120 trots allt han varit med om. Känner du att du har fått en andra chans på livet?

– En andra, tredje, fjärde chans ... jag har haft tur. Men en del av mig tänker att – med tanke på alla gånger jag har varit verkligt nära att dö – att någon däruppe vill att jag ska vara kvar på jorden. Att det finns en anledning till att jag är här.

Var ovänner

På soloplattan ”Slash” radar Slash upp samarbeten med rocklegendarer som Motörhead-sångaren Lemmy, Ozzy Osbourne och Iggy Pop. Men en del oväntade namn dyker också upp i gästlistan – som den före detta Nirvana-trummisen Dave Grohl. När Nirvana och Guns N’ Roses var som störst var de båda banden inte direkt bästa vänner.

– Men det där var mer en grej mellan Kurt Cobain, Courtney Love och Axl Rose. Det hade inget att göra med mig, Duff McKagan eller Izzy Stradlin. Jag träffade Dave när han var med i Nirvana, och blev vän med honom när han bildade Foo Fighters. Han är en av de största rockstjärnorna, låtskrivarna och artisterna under den här eran, enligt min åsikt, säger Slash.

”Väldigt tragiskt”

Det blev dock aldrig något samarbete med ”The King of Pop”. Slash gästspelade på Michael Jacksons låt ”Give in to me” från 1991, och avslöjar att han hade planer på att försöka locka ner honom till studion. Men Jacksons död i juni 2009 satte stopp för det.

– Jag funderade faktiskt lite på Michael ett tag inför den här skivan. Det hade varit intressant att höra honom sjunga på en riktigt hård rocklåt (ler). Men jag gjorde aldrig nåt av den idén. Vi var rätt bra vänner. Det var väldigt tragiskt att han dog.

ARTIKELN HANDLAR OM