Sexsymbolen gör Naomi rädd

Bioaktuella Watts: Jag vet inte hur jag ska spela Marilyn

1 av 4 | Foto: Foto: AP
Superhet stjärna Naomi Watts är bioaktuell i Sverige med tre filmer, men hennes nästa projekt blir att spela en ikon, Marilyn Monroe. ”Ännu vet jag inte hur jag ska tackla rollen”, säger hon.
NÖJE

CANNES. Naomi Watts, 42, är lycklig sambo och tvåbarnsmor. Trippelaktuell på svenska biografer. Firad världsstjärna. Och ändå väldigt nervös inför nästa stora filmroll...

– Att spela Marilyn Monroe... varenda kvinna kan ju identifiera sig med henne på ett eller annat sätt, säger hon.

Först känns det som hyckleri när Naomi Watts säger att hon minns vårt första möte i Cannes för nio år sedan.

Under många år hade hon förgäves försökt slå sig fram i Hollywood. Att bästisen sedan tonåren – Nicole Kidman – hade blivit världsstjärna, gjorde henne ännu mer besatt av att lyckas. Kidman stöttade henne ekonomiskt ibland. Och tröstade henne när David Lynchs tv-serie ”Mulholland Drive” skrotades för att den ansågs ”för konstig”.

”Ändrade mitt liv”

Men Lynch spelade in nya scener, klippte om pilotavsnittet till en långfilm, hade världspremiär och gjorde braksuccé i Cannes – och kanske är Naomi Watts inte bara artig, för hon tillägger att hon minns allt från det dygnet.

– Det förändrade ju mitt liv totalt, säger hon.

– Efter det har mitt liv varit som en dröm.

Hon har gått från film till film med ”heta” regissörer som Gore Verbinski, Peter Jackson, James Ivory, Alejandro González Iñárritu, David O. Russell, David Cronenberg, Michael Haneke, Tom Tykwer och nu senast Rodrigo García, Doug Liman och Woody Allen, vars filmer alla visas på svenska biografer just nu.

Förälskad i Schreiber

Under inspelningen av ”Kärlekens slöja” (2006) i Kina blev hon förälskad i motspelaren Liev Schreiber, som hon i rask takt fått två barn med, Alexander, drygt tre år, och Samuel, snart två år.

– Min mamma fick barn när hon var 19, så jag trodde väl aldrig det skulle dröja så länge innan jag blev mor. Det är underbart. Nu är jag aktuell i tre filmer, folk undrar hur jag kan jobba så mycket, men det är ju inte så lång tid man jobbar i taget. Det är lättare än jag trodde att förena föräldraskap med jobbet.

Naomi Watts är, när vi träffas, väldigt smal, trots två graviditeter på raken.

– Det finns väl ingen motion som slår att jaga två små barn dygnet runt, säger hon.

Hur känner du inför att spela Marilyn Monroe i ”Blonde”?

– Enorm nervositet. Ännu vet jag inte riktigt hur jag ska tackla rollen. Hon är ju en sådan ikon. Och rätt många har ju läst Joyce Carol Oates bok...

FAKTA

Watts om sina 3 aktuella filmer

”Mother and child”, där hon spelar advokat och har sexscener med Samuel L. Jackson:

– Första gången jag var helt naken i en film. Sexuell makt är så ju viktig för min rollfigur. Kändes lite obekvämt, min kropp var inte i bästa form efter graviditeten.

”Fair game”, där hon spelar CIA-agent:

– Ett spännande kvinnoporträtt. Nervöst när den verkliga personen finns på riktigt. Min son var tre månader, så jag varvade amning med att vara tuffing, lite bisarrt...

Detta är Naomi

Namn: Naomi Watts. Ålder: 42. Bor: Los Angeles. Familj: Sambo med skådespelaren Liev Schreiber, två barn. Karriär (i urval): Ett 50-tal filmroller, bland annat ”Tank girl”, ”Mulholland Drive”, ”Ned Kelly”, ”Skilsmässa på franska”, ”21 gram”, ”King Kong”, ”Eastern promises”, ”The International”. Aktuell: På bio i ”Du kommer att möta en lång mörk främling”, ”Fair game” och ”Mother and child”.

”Du kommer att möta en lång mörk främling”, Woody Allens senaste komedi:

– Spännande att äntligen få jobba med Woody. Och skönt att jag har den mer allvarliga rollen i en lättsam film. Jag har svårt att få till det när jag ska vara rolig.

ARTIKELN HANDLAR OM