”Ett problem att gubbarna får hållas”

Nu slår skådespelare tillbaka mot Ahlstedts skandalbok om Dramaten

1 av 4
Nöjesbladet den 9 december.
NÖJE

Dramaten tar avstånd från Börje Ahlstedts skandalbok.

Samtidigt får han kritik från en rad skådespelare.

– Börje Ahlstedt kastar sten i glashus, säger Morgan Alling.

Skådespelaren Börje Ahlstedts bok ”Från min loge på Dramaten” har väckt stor uppmärksamhet redan innan den kommit ut.

Dramaten-chefen Marie-Louise Ekman väljer dock att inte kommentera uppgifterna i boken.

– Det är nog många här som känner att det där får han sköta själv, säger Ulrika Nilsdotter, Dramatens presschef.

Vill att kvinnor har långt hår

I boken redogör Börje Ahlstedt, 71, för en kvinnosyn som får hård kritik av Dramaten-skådespelaren Gunnel Fred.

Han skriver att det är synd att kvinnor inte längre är måna om att bejaka sina vårdande egenskaper.

”När kvinnor gör som Solveig Ternström, det vill säga klipper håret och börjar röka cigarr, lämnar de sin medfödda kapacitet som vårdande människor och då blir världen en sämre plats för oss alla”, skriver Börje Ahlstedt.

– Det finns en gammal kultur i det där huset som varit väldigt mansdominerad. Sedan ligger det där kvar hos vissa dinosaurier som på alla arbetsplatser, säger Gunnel Fred.

Skådespelaren Morgan Alling lämnade Dramaten efter åtta år som anställd för att han inte tyckte att cheferna tog tag i de problem som en liten grupp skapade.

– Börje Ahlstedt vill gärna framstå som den här trevlige Mattis-figuren, men när man jobbar med honom ser man också att han har andra sidor. Problemet är att man låter de här gubbarna hållas, säger Morgan Alling.

Börje Ahlstedt får inte heller medhåll när han kallar Ernst Hugo Järegård, Thommy Berggren och Peter Stormare för ”posörer”.

– Allt det där är ju hans tolkningar av verkligheten, han läser in saker. Jag tycker att det säger mer om Börje själv än något annat, säger skådespelaren Thomas Hanzon.

Många av de skådespelare som Nöjesbladet talar med tycker att det är synd att bråken och konflikterna får så stora proportioner. I verkligheten är de en mycket liten del av livet på Dramaten.

”Darra som asplöv”

– Det finns så många myter, de som talar om den gamla Bergman-tiden då man skulle stå och darra som ett asplöv och så var det några få i toppen som lyftes fram. Så är det inte längre, säger Morgan Alling.

Julia Dufvenius känner inte heller igen Ahlstedts beskrivning utan tycker att arbetsklimatet är bra.

– Jag tycker läget just nu är väldigt lugnt och väldigt kreativt, säger hon.

FAKTA

Slagsmål, avhopp & utskälld publik – tidigare Dramaten-bråk

Henning Mankells pjäs ”Darwins kapten” drabbades i höstas av flera avhopp efter bråk i ensemblen. ”Vi är alla väldigt chockade”, sa Marie-Louise Ekman.

Mikael Persbrandt hoppade av ”Måsen” under pågående arbete hösten 2007. ”Han har pissat på oss”, sa Jan Malmsjö.

Örjan Ramberg blev förbannad på en man som hostade i publiken och skällde ut honom. ”Har man bronkit kanske man inte ska gå på teater när det är som värst”, sa han efteråt.

Thorsten Flinck anklagade i höstas sin tidigare vän och Dramaten-kollega Mikael Persbrandt för att härma hans röst. ”Han har spelat sig ner till Kalle Anka” sa han i en intervju.

Dramaten-skådisarna Örjan Ramberg och Thomas Hanzon hamnade i slagsmål efter en festnatt våren 2006. Bråket slutade med att de polisanmälde varandra.

Thomas Pontén attack-erade kollegan Johan Rabaeus under Dramatens vårfest 2004. Örjan Ramberg gick emellan. ”Plötsligt dök han upp och var oerhört aggressiv”, sa Johan Rabaeus efteråt.

”Börje viftade med bajonett”

I veckan gick Örjan Ramberg till motattack om harpunincidenten i boken där han enligt Ahlstedt skulle ha sagt: ”Jag ska harpunera dig, din jävel!” Döda dig”. Ramberg kallade Börje Ahlstedt för en ”mycket känd mobbare”.

– Han ställde sig framför mitt ansikte och viftade med en riktig bajonett. Jag tog den ur handen på honom och hela ensemblen var vittne till detta, säger Ramberg.

Namn: Nils Börje Ahlstedt. Ålder: 71. Bor: Värmdö, utanför Stockholm. Yrke: Skådespelare. Familj: Birgitta samt två vuxna barn. Aktuell: Med självbiografin ”Från min loge på Dramaten”, skriven tillsammans med Lena Katarina Swanberg. Inkomst: Taxeringsår 866 100 kronor (taxeringsår 2009). Bakgrund: Gick ut Dramatens elevskola 1965 och har främst arbetat på Dramaten, men även på privatteatrar.

ARTIKELN HANDLAR OM