Aftonbladet
Dagens namn: Magdalena, Madeleine
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Nu kilar Hollywood och Sverige stadigt

SOM GJORDA FÖR VARANN Svenska skådespelare slår igenom i Hollywood i allt större utsträckning. Efter ”Millennium”-filmerna spelar Noomi Rapace mot Robert Downey, Jr i ”Sherlock Holmes 2”. DENNA BILD ÄR ETT MONTAGE.   SOM GJORDA FÖR VARANN Svenska skådespelare slår igenom i Hollywood i allt större utsträckning. Efter ”Millennium”-filmerna spelar Noomi Rapace mot Robert Downey, Jr i ”Sherlock Holmes 2”. DENNA BILD ÄR ETT MONTAGE. Foto: ap. yellowbird, magnus sundholm

HOLLYWOOD. Lena Olin, Lasse Hallström och Peter Stormare i all ära.

Men 2010 går till historien som året då Hollywood föll för Sverige på bred front.

Fenomen 2010

    Vad utmärkte nöjesåret 2010?

    Nöjesbladets profiler sätter fingret på händelserna vi alla minns från året som gått.

    I dag: Magnus Sundholm skriver om hur Hollywood föll för Sverige.

Inom loppet av några heta sommarmånader blev det dragkamp om nykomlingar som Joel Kinnaman och Noomi Rapace.

Samtidigt begav sig Oscarsnominerade David Fincher till Stieg Larssons hemland för att tackla mord, blod och övergrepp.

Det började redan i januari då George Clooney flög in till Östersund för inspelningen av ”The American”.

Scenerna i det vintervackra landskapet spädde på det redan lavinartade intresset för Sverige som Lisbeth Salanders äventyr i ”Millennium”-serien bäddat för.

I dag skördar skådespelare som Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Mikael Persbrandt, Michael Nyqvist och regissören Daniel Espinosa frukterna av det intresset.

Till gruppen heta Hollywoodsvenskar hör givetvis också Alexander Skarsgård, Helena Mattsson och Malin Åkerman. Men de anlände alla redan innan den senaste vågen sköljde över filmstaden.


För oss som jobbar med Hollywoodbevakning är det en ynnest att ha så många landsmän och -kvinnor i hetluften. Länge bestod den svenska skådespelarstocken i filmens huvudstad av ett par, max tre, spjutspetsar.

I dag har vi ett helt landslag som representerar de blågula färgerna i Hollywood.

Någon risk att leden ska tunnas ut verkar det inte vara. På väg att kliva fram finns bland andra Alicia Vikander, som slåss om en roll som ”Snövit”, och Bill Skarsgård – redan på plats i Hollywood för att pröva sina vingar.

Närvaron är så stark att Los Angeles Times tidigare i år benämnde vågen ”Svensk maffia”. Det är ingen tillfällighet att Noomi Rapace, Joel Kinnaman och Mikael Persbrandt kliver fram just nu. När Australien, England och Irland utfiskats på Hollywood-talanger har filmstadens talangscouter sökt nya vatten. Således har Sverige och Skandinavien blivit ett givet val.

Eller, som Hollywoodmanagern Sherrey Browning säger i Los Angeles Times:

– De flesta skandinaver talar engelska. Och Stieg Larsson har gjort amerikanerna mer medvetna om regionen.


Den vanligaste kritiken mot oss svenskar här i Hollywood har varit att vi är fåordiga, dystra, svårmodiga och inte släpper någon in på livet.

Men det är något som nöjesadvokaten Linda Lichter, inblandad i kontraktsförhandlingarna inför nyinspelningen av ”Män som hatar kvinnor”, nu anser ligger rätt i tiden.

– Amerikanerna har gått igenom mycket de senaste åren. Jag tror att vi också har blivit lite dystrare.

Att Hollywood tidigare skulle filma i Sverige fanns knappt på kartan – i varje fall inte så länge Ingmar Bergman inte ringde.

I dag tvekar inte stjärnor som Kiefer Sutherland, Joaquin Phoenix, Nicole Kidman och Michelle Williams att dra till Trollhättan för independentproduktioner. Andra, såsom Kate Bosworth och Kirsten Dunst, lockas till Sverige av pojkvänner och musikfestivaler medan Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones i somras valde Stockholm och Gotland som semesterplats.

Mer gratisreklam förSverige är att vänta. Lyckas David Fincher med nyinspelningen blir det garanterat amerikanska versioner av de efterföljande delarna i ”Millennium”-serien.

På gång är också en Hollywoodversion av ”Snabba cash”, med den tidigare flickidolen Zac Efron i huvudrollen.

Under tiden kan de svenska nykomlingarna i Hollywood fortsätta att klättra på karriärstegen.

Men kampen är hård. Ingen av veteranerna är villiga att kasta in handduken.

Peter Stormare radar upp det ena nya projektet efter det andra. Lasse Hallström har fått en nytändning efter framgången med ”Dear John” och redan om ett par veckor är Mikael Håfström bioaktuell med skräckisen ”The rite”.

Det som började som en het förälskelse mellan Sverige och Hollywood har i dag mognat till riktig kärlek.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet