”Han borde välja sitt umgänge”

Kollegorna är rädda för att branschen ska få dåligt rykte

1 av 4
Ulf Brunnberg.
NÖJE

En av Sveriges största skådespelare har erkänt knarkbrott.

Nu befarar kollegorna att branschen kan ta skada av Mikael Persbrandts kokainskandal.

– Det tråkiga är att folk får för sig att yrkeskåren i stort använder sig av de här drogerna, säger Ulf Brunnberg.

Skådespelaren Ulf Brunnberg, 63, är övertygad om att Mikael Persbrandts narkotikastraff kommer att ge honom konsekvenser i karriären.

– Producenter och regissörer öppnar naturligtvis ögonen för att det kan bli problem i förlängningen med personer som håller på med sådant här. Det kostar alldeles för mycket pengar att ställa in föreställningar och filmdagar, det håller inte i längden.

Han tror också att straffet påverkar synen på skådespelarbranschen negativt.

– Det tråkiga är att folk får för sig att yrkeskåren i stort använder sig av de här drogerna, det är inte bra, säger Brunnberg som påpekar att det är tråkigt för Mikael Persbrandts egen skull:

– Med familj och barn har han ju ansvar för dem också, så jag tycker att han borde tänka sig för och välja sitt umgänge fortsättningsvis.

”Aldrig stött på droger”

Skådespelerskan Helena Bergström, 47, vill understryka att droger inte är utbrett inom branschen.

– Under alla de år som jag har jobbat har jag definitivt aldrig stött på några droger.

Glad människa

Skådespelaren Thomas Hanzon, 48, håller med:

– Jag tror det är extremt få skådespelare som använder droger. Om folk gör det på sin kammare är det en sak men det sker inte offentligt.

Sanna Lundell, som är särbo och har två barn med Mikael Persbrandt, kommenterade i går det inträffade på sin Aftonbladet-blogg.

– Kan man inte vara en glad människa, med åsikter, integritet, självkänsla och själförtroende om man lever med beroende kring sig? Måste man dölja, ljuga och må dåligt för att någon i ens familj har ett beroende? skriver Sanna Lundell, och fortsätter:

– Nej, faktiskt inte. Gå på ett Alanon-möte eller ett ACOA-möte och lär dig om beroendesjukdomarna. Lär dig att var och en som är vuxen har ansvar för sitt eget liv, sitt eget mående och faktiskt i slutändan: sin egen lycka. Livet är inte slut för att ens farsa/morsa/flickvän/pojkvän/barn har ett beroende. Det går att göra något åt det. Det går att välja livet.

FAKTA

Går på möten för anonyma narkomaner

Persbrandts liv har tidigare kantats av skandaler och han har dömts för rattfylleri.

I flera intervjuer har han berättat att han har förändrat sitt liv och att han går på möten hos NA, Narcotics anonymous.

Han har också kämpat för att göra sig ett namn i Hollywood.

I december avslöjade Nöjesbladet att han spelar i storfilmen ”The hobbit”, uppföljaren till ”Sagan om ringen”. Han kommer att spela mot Hollywood- stjärnor som Cate Blanchett och få regi av Peter Jackson.

Han ska även spela spionen Carl Hamilton i de tre kommande Hamilton-filmerna.

Rollerna kräver att Persbrandt är i form och de senaste månaderna har han legat i hårdträning med personlig tränare, privat kock och träning med elitsoldater. Enligt hans personliga tränare David ”D-Flex” Seisay är Persbrandt i toppform fysiskt och ”mår kanon”.