Björn Skifs: Musiken användes i hårdporr

Skifs om ”Fireflys” skumma avvägar – och vilka egna låtar som är favoriter

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
BÄSTA ÅRET NÅNSIN Björn Skifs har hunnit med mycket genom åren. Men själv tycker han att 2010 var en höjdpunkt artistmässigt. ”Det har varit helt fantastiskt. Jag trodde aldrig att jag skulle få vara en liten, liten Bruce Springsteen i några veckor”, säger han.
NÖJE

En blev en hit i hela världen.

En annan blev tidernas mest älskade melodifestivalsång.

En tredje hamnade på skumma vägar i en amerikansk porrfilm.

Björn Skifs låtar har gjort märkliga resor.

Björn Skifs, 63, slog igenom på 1960-talet. Förutom alla skivor har han hunnit med musikaler och krogshower, Badrock och Speldosa, svenska filmkomedier, tv-succéer som ”Gäster med gester” och ”Kryzz”.

Du har gjort så mycket. Ändå skriver du på din hemsida att 2010 var ditt bästa år någonsin artistmässigt.

– Ja, det har varit helt fantastiskt. Det kom så oväntat att showen skulle bli så populär – och höstturnén. Jag trodde aldrig att jag skulle få vara en liten, liten Bruce Springsteen i några veckor.

Du var inte ens sångare när ni började med Slamcreepers. Många som blir framgångsrika verkar bära med sig en känsla av att det ska ta slut, att folk ska tycka att de är en bluff.

– Jo, så är det. Snart blir jag avslöjad.

När försvann den känslan?

– Ha ha, den är inte försvunnen faktiskt. Fast nu spelar det ingen roll. Framför allt har jag själv kommit på vad jag är bäst på. Det blir inga fler filmer. Det blir inga fler melodifestivaler. Jag ska inte hålla på och kladda med det som inte blir bra.

Till de nya samlingsskivorna har du hjälpt till med urvalet. Blir du överraskad när du går igenom dina gamla album?

– Ja. Hur låter den här? Då får jag sätta på skivan, om jag ens har den. Ibland har jag fått ragga hos Palmers eller EMI. En del har jag inte hört sedan vi mixade dem. Det var en spännande resa att lyssna igenom.

Finns det låtar du tycker borde ha fått mer uppmärksamhet?

– Ja, några. Både nya och en del äldre. ”River of time” tycker jag är en jättebra låt. Så vitt jag vet har den aldrig spelats på radio. ”Slow down” är en jättebra gammal rock’n’rollare. Jag har favoriter jag har fått spränga in på samlingarna. Som ”Right where we left off”.

”Nästan inga kläder”

Vilka sånger har du särskilda minnen till?

– ”Håll mitt hjärta” är väldigt kär för mig. ”Michelangelo” förstås. Den blev faktiskt utsedd till tidernas svenska melodifestivallåt förra året. Och ändå kom den femma 1975.

Efter USA-ettan med ”Hooked on a feeling” turnerade Skifs som Blue Swede.

– ”Half breed” gjorde vi med Cher på en klubb i Hollywood. Hon hade nästan inga kläder på sig. Då heller.

Du sjöng tidigt in en cover på ”A song for you”.

– Ja, det är en av mina absoluta låtfavoriter. Leon Russell var en av mina stora hjältar. Clabbe (Claes af Geijerstam) och jag såg premiären av konsertfilmen ”Mad dogs and englishmen” och den filmen är orsaken till Badrock. Jag glömde aldrig filmen – det var så härlig stämning med ungar och hundar och mormor på turné.

”Maffian som styrde”

”Firefly” fick en ovanlig användning.

– Vi spelade in bakgrunder till fyra låtar i Hollywood, Bengt Palmers och jag. Vi ville använda några musikanter där för att sedan lägga på sången hemma. Vi gjorde så och gav ut den så småningom.

– Flera år senare ringer min kompis Lennie Norman och säger ”du, kom över ska du få höra på någonting”. Jag åkte dit och han satte på videon med riktig dunka-dunka hårdporr. Och jag sa ”snälla Lennie, drar du hit mig för att titta på porr?”. Nej, men hör du inte, sa Lennie. Någon hade använt bakgrunden till ”Firefly” som soundtrack till porrfilmen.

– Jag försökte ta reda på vad som hade hänt, men vi fick höra från skivbolagets advokater att vi inte skulle röra i det där. Det var maffian som styrde porrindustrin i USA.

Den som gjorde det hoppades kanske att det inte skulle märkas.

– De trodde att vi var präktiga pojkar från Nordpolen som aldrig skulle upptäcka det. Men då känner de inte Lennie Norman.

FAKTA

Namn: Björn Nils Olof Skifs.

Född: 20 april 1947.

Bor: På en före detta prästgård söder om Stockholm.

Familj: Gift med Pernilla, sönerna Oliver och Jonathan.

ARTIKELN HANDLAR OM