Persbrandt slutar som Unicef-ambassadör

NÖJE

Efter kokainskandalen – nu slutar Mikael Persbrandt, 47, som Unicef-ambassadör.

– Det har varit oerhört viktigt för Mikael att fokus ligger på Unicef:s viktiga arbete och inte på honom själv och detta känns inte längre lika självklart som tidigare, säger skådespelarens agent Peter Jansson.

För snart två veckor sedan avslöjades att Mikael Persbrandt greps av polis i januari och erkände att han tagit kokain.

I kölvattnet av kokainskandalen slutar Mikael Persbrandt nu som Unicef-ambassadör med omedelbar verkan.

– Det har under alla år varit oerhört viktigt för Mikael att fokus för samarbetet ligger på Unicef:s viktiga arbete för barn och inte på honom själv och då detta inte längre känns lika självklart som tidigare väljer han därför att lämna sitt uppdrag, säger Mikael Persbrandts agent Peter Jansson.

Persbrandts initiativ

Ingeborg Ekblom, informationschef på Unicef, håller med om att Mikael Persbrandts person kan överskugga hans arbete.

– Ja, det finns en risk att det blir för mycket fokus på hans person och att det flyttar fokus från de viktiga uppgifter som Unicef arbetar med. Det håller vi med om, säger hon.

Beslutet om Persbrandts snabba avgång fattades i går efter samtal med honom.

– Vi har fört diskussioner med Mikael Persbrandt. Det var han som tog initiativet att avsluta engagemanget och han kände att det var bäst att sluta som ambassadör. Kontentan blev att vi accepterade det, säger Ingeborg Ekblom.

Många resor

Sedan 2006 har Mikael Persbrandt varit Unicef-ambassadör och han har gjort många resor, bland annat till jordbävningsdrabbade Haiti.

– Mikael är både stolt och glad över att ha fått möjlighet att hjälpa Unicef. Resorna och hans möten med de utsatta barnen förblir oförglömliga minnen för honom, säger Peter Jansson.

”Oerhört värdefull”

Unicef ser Mikael Persbrandts avgång som en stor förlust.

– Han har varit oerhört värdefull för oss. Han har betytt mycket för att vi ska kunna nå ut till en bred målgrupp och han har lockat många nya givare, säger Ingeborg Ekblom.

Nöjesbladet har sökt Mikael Persbrandt för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM