’Det är ingen mening att känna Robyn’

Erik & Mackan trivs med att vara bonniga – helt utan kredd

1 av 3 | Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
”KLASSENS CLOWN” Erik Ekstrand och Mackan Edlund träffades när de pluggade i Skövde. ”När jag växte upp var jag alltid klassens clown, säger Mackan. ”Jag fick mycket skratt men aldrig några skämt tillbaka. Nu kom Erik och kunde utmana mig.”
NÖJE

De kallar sig en bonnig version av Filip & Fredrik. Och Erik & Mackan vet om att ordet kredd inte associeras med deras namn.

– Vill du komma in på Spy bar är vi de sista du ska nämna, säger Erik Ekstrand.

Nyligen avslutades inspelningen av ”99 saker man måste göra innan man dör”. Serien vars innehåll exakt återspeglar namnet på programmet.

Programmet leds av Erik Ekstrand och Mats Edlund. Tillsammans bildar de duon Erik & Mackan.

– Det är aldrig någon som vet vem som är vem av oss,

säger Erik Ekstrand. Det är ganska skönt att det är så.

Via program som ”Hela och rena”, ”Snygga och smärta” och ”Guldfeber” har de blivit ett stående humorinslag i svenskarnas vardag. Dessutom har de blivit belönade med en Kristallen-nominering för Årets manliga programledare.

– Fast det där är lite på nåder, säger Erik Ekstrand, 31. Vem ska TV6 annars skicka?

”De är smartare”

Duon träffades i Skövde där de studerade media. Under en mindre dramatisk brand blev de båda inlåsta i en bar på skolan. Ensamma i lokalen började de att prata med varandra.

– När jag växte upp var jag alltid klassens clown, säger Mackan Edlund, 35. Jag fick mycket skratt men aldrig några skämt tillbaka. Nu kom Erik och kunde utmana mig.

Genom åren har duon blivit jämförda med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

– Fast de är smartare än oss, säger Mackan. De kan referera till tredjebasisten i Rolling Stones förstaupplaga från 1961. Vi säger ”Farmen”-Christina.

Både Erik och Mackan beskriver sig som bonniga typer som helt saknar kredd i Stockholms innekretsar.

– Fast varför ska jag ha det, säger Erik. Varför ska jag känna Robyn? Det finns ju ingen mening. Jag har mina barndomsvänner från Sveg.