Medvetslös i tv-tävling

SVT mörkar Brandins kollaps i ”Mästarnas mästare” i kväll

1 av 6 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Fick akut vård Under inspelningen av kvällens ”Mästarnas mästare” föll rodderskan Maria Brandin ihop i den extrema hettan.
NÖJE

Här är dramat som SVT inte vågar visa i tv.

Strax efter avslutad tävling i ”Mästarnas mästare” segnar rodderskan Maria Brandin, 47, plötsligt ihop.

– Jag svimmade och var helt utslagen, säger hon.

Deltagarna i kvällens ”Mästarnas mästare” tvingas stå länge i sol och 45-gradig hetta under ett tävlingsmoment där deras precision ska testas.

Efter nära två timmar – precis när tv-kamerorna stängts av efter avslutad inspelning – inträffar det som inte får hända.

Maria Brandin, VM-guldmedaljör i rodd, faller plötsligt ihop.

– Jag vet inte om det berodde på solen eller ett blodtrycksfall. Det var grymt varmt, minns hon.

– Precis när vi skulle gå ut ur bild kände jag ”hallå, hallå” och svimmade. Jag ramlade omkull och var helt utslagen ett tag.

”Huvudvärk i dagar”

Sjukvårdare var snabbt på plats och bar in Brandin i ett tält där hon fick vård.

– De la mig i skuggan och gav mig lite kallt. Sjuksköterskan kollade upp mig, men jag hade problem med huvudvärk i flera dagar. Jag tror det var en kombination av solen, blodtrycket och att vi stod så länge. Det var väldigt mycket att vi fick stå, säger Maria Brandin.

Kunde produktionen ha skött inspelningen annorlunda?

– Nej, det vet jag inte. Det är ju en tävling som tar mycket tid.

Flera andra deltagare vittnar om extrema förhållanden under inspelningen på Cypern.

– Det var fan 45 grader i skuggan och säkert 50 i solen. Och sen är man åtta-nio timmar i det. Mig gjorde det inget, de ungerska somrarna i min barndom var likadana, säger fotbollsliraren Anders Limpar, 45.

”Det var tufft”

Men ex-boxaren George Scott, 44, påverkades av värmen.

– Ja, det gjorde jag. Jag har boxats i 42 grader i Las Vegas. Då gick det bra, men nu tog det direkt. Det var tufft, säger han.

Enligt producenten Pär Hedmark på Meter Film & Television gjorde Maria Brandins svimningsanfall att man skärpte tillsynen av deltagarna ytterligare.

– De fick bära huvudbonader och det fanns vatten vid varje tävlingsstation. Men vi kanske borde ha sagt åt dem att dricka mer, möjligen. Efter det som hände tänkte vi till extra noga, säger han.

FAKTA

Det här är Maria

Namn: Maria Brandin. Ålder: 47. Familj: Tvillingarna Vilde och Waldemar 4 år, maken Fredrik Ludi. Bor: Ullstorp. Jobb: Hälsocoach på Itrim i Mölndal. Bakgrund: Tog 1995 Sveriges första VM-guld i rodd (singelsculler) och tog brons i samma gren vid VM 1997 och 1998. Hon vann 1993 den första officiella tävlingen i singelsculler för damer i Henleyregattan, en seger hon upprepade fyra gånger i följd 95–98.