Aftonbladet
Dagens namn: Allan, Glenn
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

– Jag har gjort den bögigaste filmen

Bioaktuelle regissören Zack Snyder om varför hans äventyr får kritiker att gå i taket

Zack Snyder, här på Sverigebesök, försvarar gärna sina filmer som många kritiker tycker är närapå fascistiska.   Zack Snyder, här på Sverigebesök, försvarar gärna sina filmer som många kritiker tycker är närapå fascistiska. Foto: MAGNUS SANDBERG

Nyskapande geni eller fascistisk böghatare?

Omdömena om heta Hollywood-regissören Zack Snyder, 45, varierar, minst sagt.

– Det vore ju värre om folk var likgiltiga, säger han och skrattar.

Bioaktuella ”Sucker punch”.   Bioaktuella ”Sucker punch”.

Han är ganska kaxig, regissören som efter att ha gjort mängder av reklamfilmer och musikvideor gjorde succé i Hollywood med en nyinspelning av zombieklassikern ”Dawn of the dead” (2004) och två extremt våldsamma serietidningsäventyr, ”300” (2007) och ”Watchmen” (2009).

Han suger glatt i sig berömmet att han är en jäkel på att göra visuellt häftiga filmer, att han behärskar all ny teknik. Och avfärdar med ett skratt all kritik om att speciellt ”300” skulle vara homofobisk och fascistisk.

– Ser inte folk ironin i ”300”? Jag tycker snarare att det är den bögigaste film som har gjorts, med alla dessa stiliga karlar.

Nya ”Sucker punch”, premiär i fredags, handlar om några unga sexiga tjejer som är inspärrade på ett mentalsjukhus.

De går in i flera fantasivärldar – det är filmer i filmen i filmen, ungefär – och är ibland på en bordell, ibland krigar de mot nazizombies, drakar och ninjakrigare.

”En parodi”

En film som, inte helt oväntat, också fått väldigt blandad kritik. Men här är Zack Snyder mer upprörd, för det är den första filmen han gjort som bygger på en helt egen historia.

– Om man har sett mina tidigare filmer borde man förstå att det är en parodi på dem, nästan. Utgångspunkten var att jag ville undersöka min egen inställning till de här filmgenrerna. Är det feministiskt eller sexistiskt med ett gäng sexiga tjejer i huvudrollerna? Jag vet inte säkert själv vad jag tycker ...

Svenska skådespelare håller på att erövra Hollywood. Vad tycker du om det?

– Jag har ju jobbat med Malin Åkerman i ”Watchmen”. Hon är fantastisk. Har inget jobbigt ego, utan ställer upp på vad som helst.

– Sedan tycker ju min fru att Alexander Skarsgård är, typ, den hetaste mannen i världen. Det är mycket prat om det. Hon har tjatat om att han skulle vara med i min ”Superman”-film, men det går inte, han är uppbunden av ”True blood”-inspelningar.

Börjar om

Kan du berätta om vad du ska göra av Stålmannen-myten?

– Allt jag kan säga är att vi låtsas som om de gamla filmerna inte existerar. Sedan får ni se vad det blir ...

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet