– Han tog min story

Serietecknaren Jazan Wild har stämt Idol-Andreas för plagiat

Foto: Sharon Leveque Barnes
Jazan Wild, som egentligen heter Jason Barnes, menar att Andreas Carlsson har stulit berättelsen till ”Dandy” från deras gemensamma seriebok ”Dandyworld”.
NÖJE

Stöld eller inte.

Nöjesbladet har tagit del av ett dokument som kan innehålla svaret på om ”Idol”-profilen Andreas Carlssons roman ”Dandy” är ett plagiat.

– Enligt oss har han rätten på sin sida, säger Andreas advokat Thomas Girardi.

När Andreas Carlsson jobbade med Kiss blev han bekant med serietecknaren Jazan Wild. Plötsligt var de samarbetspartners i skapandet av serieromanen ”Dandyworld”. De blev även vänner. Men det var då. Efter att den forne ”Idol”-profilen skrev romanen ”Dandy”, som gavs ut i november, är vänskapen över.

Vill ha med sitt namn

Den har ersatts av en anklagelse om plagiat som bekämpas på två kontinenter – i Sverige och i USA.

– Carlsson försökte medvetet vilseleda mig. Han ville få mig att tro att hans roman inte handlade om ”Dandy” för att på så vis ta min story utan att ge mig erkännandet, skriver Jazan Wild i ett mejl.

Enligt Wild är likheterna mellan Carlssons roman ”Dandy” och serieromanen ”Dandyworld” så stora att den amerikanske serieförfattaren anser att hans namn också borde stå på omslaget. I stället får Jazan Wild ett visst erkännande på sidan två.

Finns avtal

Nöjesbladet har fått ett dokument där likheterna mellan verken jämförs. Om en månad ska parterna infinna sig i rätten i USA.

– Jag tror att rätten kommer att gå på Andreas linje. Men klart att det alltid finns anledningar att vara bekymrad, säger Andreas Carlssons advokat Thomas Girardi.

Liksom den svenske åklagaren Fredrik Ingblad, specialist på immaterialrätt, gör Carlssons advokat bedömningen att det finns ett avtal där Jazan Wild delvis överlåtit rättigheterna till Andreas Carlsson.

”Går inte styrka brott”

I Sverige har Wild polisanmält Carlsson flera gånger, men åklagaren har varje gång lagt ner ärendet. Nu är det upp till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum att avgöra om fallet ska tas upp igen för Sveriges del.

– Det går inte att styrka att Carlsson har begått något brott, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

För USA:s del får en rättegång avgöra utfallet.

Andreas Carlsson vill inte kommentera utan hänvisar till sin advokat. Wild har tidigare stämt tv-bolaget NBC då han ansåg att likheterna var för stora mellan en serieroman han skrivit och tv-serien ”Heroes”. Processen är inte avgjord.

FAKTA

Här är serietecknarens anklagelse mot Andreas Carlsson

Exempel 1

Samarbetet ”Dandyworld”

As Diamond snorts lines of cocaine off a nightstand, while lying in bed... ”Ah, the breakfast of Champions.”

Andreas Carlssons ”Dandy”

Diamond ate her breakfast. Two lines of cocaine, dainty portion coated on the nightstand. ”Bother you if your stuff so do I care about mine,” She snapped sarcastically, pulling up the white powder in one nostril.

Exempel 2

Samarbetet ”Dandyworld”

As Dandy is leaving suddenly Kid suprises him with a question...

Kid: ”Dandy, what was that music playing last night?”

Andreas Carlssons ”Dandy”

As Dandy is leaving suddenly kid suprises him with a question ...

Kid: ”Did you hear the music the other night?”.

Exempel 3

Samarbetet ”Dandyworld”

Dandy fights off the bullies and helps up the kid being picked on...

Dandy: ”What’s your name pal?”

Kid: ”Tommy Kidston.”

Andreas Carlssons ”Dandy”

”What’s your name?” Asked Andrew and bent down to help the boy to pick up his books that lay scattered around the hall floor.

”Tommy Kidston, you can call me, kid,” said the young boy and adjusted his shirt that sat askew?