”Min terapeut blev kär i mig”

Foto: FELIPE MORALES
EN FNURRA PÅ TRÅDEN När Jonas Gardell sökte hjälp hos en terapeut under en kris i förhållandet med Mark Levengood, slutade det med att terapeuten föll för honom. ”Han satt och bölade på en terapisession att jag måste förstå honom”, säger Jonas Gardell i TV3-programmet ”Det blir bättre”.
NÖJE

På 90-talet krisade förhållandet mellan Mark Levengood och Jonas Gardell.

Då gick Gardell till en terapeut – som blev kär i honom.

– Han satt och bölade på en terapisession, säger Jonas Gardell.

Foto: Foto: KARIN TÖRNBLOM
Jonas Gardell och Mark Levengood har varit tillsammans i 25 år.

I ”Det blir bättre” i TV3 i kväll berättar Jonas Gardell, 47, om sin tuffa barndom, mobbningen och våldtäkten.

Han har tidigare berättat hur förhållandet med Mark Levengood, 47, genomgick en kris i mitten av 90-talet. Och nu avslöjar han att det han trodde skulle bli lösningen på problemet gjorde situationen värre.

– Jag skulle pröva att gå i terapi, men det var helt värdelöst eftersom han blev kär i mig. Läskig människa. Han satt och bölade på en terapisession att jag måste förstå honom. Nej, jag måste inte förstå dig. Gå till en terapeut, säger Jonas Gardell.

– Det var en äldre man. Jag och äldre män är inte bra. De bara utnyttjar mig på olika dumma sätt, säger han och syftar på den våldtäkt som han blev utsatt för som 14-åring.

”Besatt av skammen”

En äldre man lurade upp honom till sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. När han skakad kom ut ur lägenheten och väntade på tunnelbanan funderade han på att hoppa framför tåget.

Väl hemma berättade han det hemska för sin mamma som sa till honom att aldrig någonsin prata om det igen. Trots att föräldrarna var professorer inom psykologi uppmanades barnen att hålla tyst om det som gjorde ont.

– Förväntar du dig att psykologer ska vara psykologer privat så är du ute och cyklar. Morsan var besatt av den sociala skammen, säger Jonas Gardell.

I höstas dog hans mamma efter en lång tids sjukdom.

– Jag mår bra nu. Mamma hade varit sjuk oerhört länge. Vi hade en väldigt avklarad relation. Det fanns ingen skuld som spökade, säger han.

Mark Levengood och Jonas Gardell har varit ihop sedan 1986. I dag är de gifta och har två barn.

Liknande bakgrund

Mark lämnade under den jobbiga perioden Jonas en kort tid. Men de kom snabbt fram till att det var ett misstag.

– Vänta tills du har varit ihop med någon i 25 år. Då kommer du upptäcka att förhållanden har ups and downs. Det är förhållandets villkor, säger Jonas Gardell.

– Mark och jag har knappt krisat och vi har varit ihop i 25 år. Vi har lite liknande historier. Vi kommer båda från missbruksproblem, båda skilsmässoungar. Vi bestämde från början att vi är the shit han och jag, säger Jonas Gardell.