Jasmine: Jag får damp på scenen

Nu skriver Kara låtar med Peter Morén: Vi satte oss och det kom idé efter idé

Foto: LOTTE FERNVALL
Driven DRIVEN Samarbetet med Peter Morén från Peter Bjorn and John blev lyckosamt för Jasmine Kara, som vill ha högt tempo. ”Jag älskar att jobba med kreativa personer”, säger hon.
NÖJE

Efter covers och körslag är det dags för bluessångerskan Jasmine Kara, 22, att ta nästa steg.

På nya skivan skriver hon egna låtar med Peter Morén från Peter Bjorn and John.

– Först när jag träffade honom såg jag den här gubben med skägg och tänkte, fasiken, ska vi skriva ihop? säger Kara, som uppträder på Berns i Stockholm i kväll.

Det är svårt att få ihop personen Jasmine Kara med den riviga souldiva som skivdebuterade förra året med ”Blues ain’t nothing but a good woman gone bad”.

I verkligheten är Kara späd och ödmjuk, närmast försynt. På scenen är hon fullblodsblues.

– Jag skulle aldrig kunna vara kaxig mot någon, men i musiken får jag en sjuk attityd. Jag blir helt galen på scenen, får typ damp, säger Jasmine Kara.

Driv och tempo

Hela hon utstrålar driv och tempo. Debutalbumet från förra året spelades in på 48 timmar. Till nya skivan skrevs tio av låtarna på en och en halv dag. Jasmine Kara, som älskar att jobba och hatar att stanna upp, fann sin like i Peter Morén från popbandet Peter Bjorn and John – till sin stora förvåning.

– Först när jag träffade honom såg jag bara den här gubben med skägg och tänkte, fasiken, ska vi skriva ihop? Det kändes jättekonstigt. Men sedan började vi sätta oss och skriva och det kom idé efter idé efter idé, säger Jasmine Kara.

Spottade ur sig låtar

Innan skivbolagschefen parade ihop Jasmine och Peter hade hon inte ens hört hans musik. Lika bra kanske, konstaterar Kara, som slapp prestationsångest. Nu fullkomligt spottade den nymatchade duon ur sig låtar.

– Jag älskar att jobba med kreativa personer! Om någon ska sitta och fastna på hur en trumvirvel låter, då blir jag galen. Jag måste gå vidare hela tiden – det ska vara tempo, säger Jasmine Kara.

Testar live

Där förra skivan var bluescovers och retro-sound drar den nya mer åt soul och rytmer. Går allt som planerat kommer den ut i augusti. Men redan i kväll bjuds det smakprov för den som går på Jasmines spelning på Berns i Stockholm.

– Ja, det blir nog ungefär tre nya låtar tror jag. Vi måste ju testa dem live, se vad publiken tycker!

FAKTA

Det här är Jasmine

Namn: Jasmine Kara. Ålder: 22. Yrke: Musiker, författare. Familj: Systrarna Emilia och Mozhded, mamma Birgitta, pappa Massoud. Bostad: Inneboende i en källare i Stockholm. Bakgrund: Åkte som 19-åring till New York och tjatade sig till klubbspelningar. Släppte 2010 debutalbumet ”Blues ain’t nothing but a good woman gone bad” och uppträdde samma år i ”Allsång på Skansen”. Aktuell: Uppträder på Berns salonger i Stockholm i kväll och medverkar samtidigt i ”Så ska det låta” på SVT1 20.00.

Kara om ...

... att åka ut först i ”Körslaget”:

– Jag var ganska beredd, det kom inte som en chock för mig. Vi festade hela vägen hem i bussen ändå. Jag hann lära mig mycket där, fick pröva att vara ledare och dirigent. Jag har alltid jobbat solo, så att behöva jobba i grupp var jättenyttigt.

... ”Så ska det låta”:

– Jag tävlar med Erik Gadd, det var riktigt kul faktiskt! De såg väl något slags soulkoppling när de parade ihop oss.

... det destruktiva förhållande hon skildrar i boken ”Hälsa henne att hon är död”:

– I slutändan var det musiken som räddade mig, som gav mig modet och självkänslan tillbaka. Jag tror det är som alla brukar säga, att det som inte dödar gör dig starkare. Nu kan jag ta kritik på ett helt annat sätt. Förr kunde det räcka med att någon sa ”vilken ful tröja du har” så hade jag gått och gråtit. Nu är det som att inget kan knäcka mig.

... tiden i New York, där hon som minderårig tjatade sig till klubbspelningar där bland andra Beyoncé och Jay-Z satt i publiken:

– Jag hade bestämt mig för att jag kör tills det går. Det fanns inte något ”tänk om det inte funkar”, utan det var bara att kämpa till döden.

... skillnaden mellan Sverige och New York:

– När jag uppträder i New York så skriker folk. Här måste man vara lite lagom och det klarar inte jag. När man väljer kläder till tv-program får man inte sticka ut hur mycket som helst heller – på TV4 kunde de till exempel fråga ”Ska du verkligen ha på dig det där?”. I New York kan jag vara mig själv fullt ut. Klart jag kan det här också, men det är inte så många som gillar det (skratt).

... det största ögonblicket i karriären hittills:

... Det är nog faktiskt tv-framträdandena, som ”Allsången på Skansen”. Fast även många av de här små klubbspelningarna, som när vi spelade i Värnamo och det var fullt hus och folk stod och skrek, det var häftigt också.

ARTIKELN HANDLAR OM