Medes mål – spela diva

Stjärnan var nära att bli utbränd – nu vill hon slippa vara komiker

”vill inte göra standup längre” Showen ”Oslagbart” på Hamburger börs i Stockholm är det enda Petra Mede kommer att jobba med i höst. Stjärnans hårda tempo var nära att knäcka henne. ”Under våren har jag tackat nej till väldigt mycket och sagt att jag behöver vara för mig själv”, säger hon.
NÖJE

Arbetsbördan kunde ha tagit knäcken på Petra Mede, 41.

I höst syns hon endast i ”Oslagbart” på Hamburger börs.

– Jag har tackat nej till väldigt mycket och sagt att jag behöver vara för mig själv, säger hon.

Hela gänget.

Tv-program där det uppstår intressanta möten i en ensemble av kändisar är som bekant populära i Sverige. I ”Oslagbart” på scen vid Hamburger börs i Stockholm samlas Niklas Strömstedt, Pernilla Andersson, Andreas Johnson ... och Petra Mede, som legat lågt på sistone.

– Jag kan inte arbeta så intensitvt. Jag har ”downshiftat” lite grann, jobbat mindre och sett till att jag fått mindre utgifter. Under våren har jag tackat nej till väldigt mycket och sagt att jag behöver vara för mig själv, säger Petra Mede.

Petras fäbless

Risken att arbetsbördan skulle ta knäcken på henne sedan det hektiska året 2009 då hon bland annat gjorde ”Melodifestivalen”, ”Roast på Berns”, ”Big Comedy” och sommarpratade i P1 har fått henne att tänka efter.

– Det vore synd för både kropp och själ om jag brände mig på alla håll och kanter, säger hon.

”Oslagbart” ser ut att i nuläget bli det enda Petra Mede syns i under hösten. Hon tackade ja för att få göra något annat än enbart komik.

– Jag känner en längtan efter att inte bara vara komiker, utan också hitta de andra dimensionerna. Jag vill inte göra standup längre för man måste vara jämn i humöret. Och det är inte jag.

– Jag har fäbless för divarollen där man kan vara teatral och musikalisk med en komisk rubrik, fortsätter hon.

”Inget substitut”

Showen har redan hunnit jämföras med TV4:s ”Så mycket bättre”. Men ensemblen håller inte med.

– Men det här är absolut inget substitut för det, säger Niklas Strömstedt. Både han och Andreas Johnson har vid olika tillfällen blivit tillfrågade att vara med i TV4:s succéprogram.

Upplägget för ”Oslagbart” är okomplicerat. Stjärnorna gör sin egen grej, spelar sina egna låtar, men testar även på andra underhållningsformer.

”En organisk show”

Under hösten kan ensemblen förändras en aning. Någon kan försvinna och någon kommer definitivt att tillkomma, eller åtminstone gästa.

– Det är en organisk show på det viset, säger Pernilla Andersson.

FAKTA

Det här är ’Oslagbart’

■ ■ Producenten Hans Marklund samlar Pernilla Andersson, Niklas Strömstedt, Petra Mede och Andreas Johnson på scen vid Hamburger börs i Stockholm. I showen ingår musik, humor, show och överraskningar.

■ ■ ”Oslagbart” har premiär den 9 september. Nu börjar förberedelserna.

Här är hemliga talanger som kan visa sig på scen

Petra Mede: Vid det här laget vet alla allting om mig. Jag kan inte ens stava till integritet.

Pernilla Andersson: Jag har dansat balett och gått på Balettakademin i Göteborg.

Niklas Strömstedt: Jag har faktiskt trollat på scen. Det skulle jag vilja göra.

Andreas Johnson: Det bor en liten jazztrummis i mig.

ARTIKELN HANDLAR OM