De gör svenska ”Dirty dancing”

Pascal Janssons utmaning som Johnny: Jag måste få magrutor före premiären

1 av 3 | Foto: PETER VAN DEN BERG
STUDIEBESÖK I LONDON Skådespelarna i svenska ”Dirty dancing” har sett originaluppsättningen.
NÖJE

LONDON. Det var Patrick Swayzes och Jennifer Greys genombrottsfilm.

Men när ”Dirty dancing” blir musikal på Chinateatern har rollen som Baby gått till Emilia Ödling Runsteen, 25 – och det blir Pascal Jansson, 34, som får säga den odödliga repliken:

– Nobody puts Baby in a corner!

Just den anses nämligen omöjlig att översätta, men i övrigt blir föreställningen på svenska.

Rollen som ”Johnny Castle” blir Pascal Janssons första talroll efter en lång karriär som förste solist vid Kungliga baletten i Stockholm.

– Jag har sett filmen säkert tjugo gånger. Det var en av anledningarna till att jag ville börja dansa, säger han när Nöjesbladet träffar honom i London.

Rejält vältränad

Han har varit tillsammans med övriga ensemblen och sett den engelska uppsättningen som gjort succé i West End i fem år och nu ska ut på turné i Storbritannien. I filmversionen visade Patrick Swayze upp en rejält vältränad kropp. På scenen är ”Johnny” barbröstad i nästan hälften av scenerna.

– Jag har fyra rutor på magen nu, skrattar Pascal på en direkt fråga.

– Det ska bli sex före premiären.

Emilia Ödling Runsteen har också sin bakgrund i dansen och har pluggat vid Performing Arts School i Göteborg.

– Det är så klart omöjligt att vi inte blir jämförda med Swayze och Grey, men det är viktigt att vi gör rollerna till våra egna, säger hon.

– Det är ju lite knäppt. Jag ska ju inte spela Patrick Swayze, jag ska ju spela en roll som han har gjort, fyller Pascal i.

I ensemblen ingår också en mängd välkända namn. Linus Wahlgren gör en av de mest krävande sångrollerna som Johnnys kusin Billy Kostecki och Mia Hjelte spelar Johnnys danspartner Penny.

Ikonisk roll

Från Dramaten har man lockat över både Björn Granath som hotellägaren Max Kellerman och Marie Richardson som tillsammans med Per Graffman spelar Babys föräldrar.

Är det inte svårt att ta sig an roller från en film som blivit så ikonisk för många?

– Det var just därför jag ville göra det. Jag hade inte sett filmen men när alla jag pratade med sa att den var en sån klassiker kändes det som en utmaning, säger Björn Granath.

”Dirty dancing” har premiär på Chinateatern den 14 februari 2012.

FAKTA

Det här är Dirty Dancing

■ ■ Lågbudgetfilmen ”Dirty dancing” gick upp på bio 1987 och blev en oväntad världssuccé trots att den saknade kända stjärnor. Den blev genombrottsfilm för Patrick Swayze och Jennifer Grey.

■ ■ Låten ”(I’ve had) The time of my life” belönades med både en Golden Globe och en Oscar för bästa originalsång och en Grammy för bästa duett.

■ ■ ”Dirty Dancing” fick en uppföljare 2004. Megafloppen ”Dirty dancing: Havana nights” har en ljuspunkt – Patrick Swayze dyker upp i en cameo-roll som danslärare.

■ ■ Eleanor Bergstein som skrev filmmanuset ligger också bakom musikalversionen av ”Dirty Dancing” som hade urpremiär i Sydney november 2004. Sedan dess har föreställningen sålt över 1 miljon biljetter i Hamburg, spelats i Toronto och i Londons West End.