Läsarna håller med Wahlbeck

6 av 10 ger honom rätt: ”Svensk standup är för dålig”

Läsarna håller med Peter Wahlbeck om att många svenska standup-komiker inte håller måttet.
NÖJE

Efter Peter Wahlbecks sågning av svensk standup har diskussionen på Nöjesbladet gått varm.

Majoriteten av läsarna håller med Wahlbeck.

”Jag är jävligt förbannad och hatisk över standupens utveckling”.

”Det finns så många dåliga ståuppare därute”.

I går gick komikern Peter Wahlbeck till hårt angrepp mot sina standup-kollegor.

Läsarna håller med honom. Över 20 000 har röstat på frågan ”Har Wahlbeck rätt?” – knappt 60 procent svarar ja.

”Man blir förskräckt”

I kommentarsfältet har diskussionen gått varm.

”Det är på tiden att någon ställer sig upp och protesterar...[...] Det är inte utan att man blir förskräckt över alla människor som utan att blinka kallar sig själva för "komiker" nuförtiden. Förr behövde inte artister poängtera att de var komiker, det fattade omgivningen ändå så snart de öppnade munnen”, skriver Swalwon.

”Missar att såga sig själv”

Damien tycker inte att svenskar ska hålla på med standup överhuvudtaget:

”Men allvarligt, jämför svensk standup med exempelvis brittisk eller amerikansk, vad har vi kvar då? En massa Åsa-Nisse-svamlande idioter som bara kan vara tråkiga, eller försöka provocera, eller leka live-buskis på scen. Lägg ner skiten, svenskar ska inte syssla med standup, så är det bara!”

Men Wahlbeck får också en skopa kritik.

”Peter Wahlbeck är bokstavligen den sista som skall öppna truten vad gäller svensk komedi/standup.[...] Men ja, visst, svensk stand up är inte bra. I det har han ju rätt. Han missar bara att såga sig själv.”, skriver CerneAbbasGiant.

”Borde gett fan i Anka”

”Wahlbeck är skitrutten, att han kritiserar måste vara som om Håkan Hellström skulle kritisera Elvis för hans sångteknik...”, tycker SlåssIntePöjkar.

Tjalletvarvigg håller med Wahlbeck, men har en invändning:

”Däremot är det många som protesterar då han drar in Kalle Anka. Denna originella hederstönt som inte anses politisk korrekt borde han gett fan i. Han rår inte för att han blivit översatt i svenska utgåvor.”

FAKTA

Kommentarer i urval:

”På senare år har svensk humor sjunkit till sådan låg nivå att man hellre kollar på standup via Comedy Central, än att gå på standup-show i Sverige.”

THX

”På tiden att någon ställer sig upp och protesterar, även om det kanske inte är rätt man som gör det. Men det är inte utan att man blir förskräckt över alla människor som utan att blinka kallar sig själva för "komiker" nuförtiden. För behövde inte artister poängtera att de var komiker, det fattade omgivningen ändå så snart de öppnade munnen.”

Swalwon

”Överlag finns det få människor i Sverige som är just genuint roliga. Att allt de gör blir kul, bara för att de gör det. Jag håller med om att Batra och Lans är två av dessa. I övrigt ger jag inte mycket för standup-scenen i Sverige idag. Det mesta är fesljummet, ytterst få guldkorn finns kvar.”

Magiul

”Peter Wahlbeck är bokstavligen den sista som skall öppna truten vad gäller svensk komedi/stand up. Tråkigare människa är svårt att finna. Han försöker dölja sin humorinkompetens genom att vara påträngande och medvetet "konstig". Men ja, visst, svensk stand up är inte bra. I det har han ju rätt. Han missar bara att såga sig själv.”

CerneAbbasGiant

”Så sjukt onyanserad diskussion om ett ämne eller en företeelse som är väldigt smakbaserad. Det finns olika sorters smak och humor. Kan acceptera om någon gillar Özz för hans sorts ganska enkla basic stand-up, men inte min cup-of-tea, kan förstå dem som inte finner Betner speciellt rolig, men jag tycker han har en ganska smart cynisk satir som kanske inte drar ner asgarv hela tiden men poängerna kommer efter hand, och saker han sagt kanske ligger kvar längre i minnet. Hasse Bronténs ganska snabba entusiasmerande approach brukar kunna sprida både många skratt och leenden rätt generellt. Generellt har PW en poäng i att det har kommit fram en hel drös med nya och ganska orutinerade komiker som faktiskt inte har material för mer än kanske en kvarts uppträdande och tas det sedan för mycket betalt så kan det ju bli så att de skjuter sig själva(branschen) i foten. Den som säger att PW är kass delar nog bara inte hans humor eller har aldrig sett honom live, och då får det ju stå för den personen. Enligt mig så finns det en hel del svenska stand-up artister som håller bra klass, har bra material och en grym förmåga att interagera och improvisera tillsammans med publiken. Bäst enligt mig är Peter Wahlbeck, Tobias Persson, Johan Glans, Johan Rehborg och sist men inte minst legenden Adde Malmberg.”

Knieck