– Jag är bättre än någonsin

Malena Ernman om att tappa rösten och att kämpa för att bli bäst

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
HAR TRÄNAT HÅRT Malena Ernman menar att det tar väldigt många år att lära sig sjunga. ”Säg det till dem som är med i ”Idol”, jag är 40 år, det tog mig 20 år att förstå hur jag ska sjunga. Men man får aldrig tro att man är fullärd, jag tror många unga människor tror det”, säger hon.
NÖJE

Hon tappade rösten första inspelningsdagen när en hel symfoniorkester satt och väntade.

Men det blev en skiva till slut – en skiva som enligt operadrottningen Malena Ernman ingen annan hade kunnat göra.

– Jag är ensam om det i världen, säger hon.

Vad gör man när man tappar rösten och en hel orkester sitter och väntar?

Malena Ernman, 40, vet.

– Först så svär man, och så slänger man stolar och så skriker man på sin man och snäser på barnen, sen är det ganska bra (skratt). Men det var inte så där jättekul första dagen, men det gick bra och det lossnade, säger hon om när nya skivan skulle spelas in.

Använder fem oktaver

Skivan ”Opera di fiori” släpptes i förra veckan – och Malena Ernman är hyfsat nöjd med resultatet.

– Det finns ingen annan i världen med det här registret som kan göra det här. Jag använder fem oktaver och det är ingen som gör det just nu i världen. Ibland kan ju det tas lite negativt ”att nu ska hon visa vad hon kan”. Men det blev bra, säger hon.

Efter vinsten i Melodifestivalen med ”La voix” fick hon en helt ny publik som följt med in i operavärlden. Men tankarna om tävlingen är kluvna.

– Nu är det bara kul, men det var ångest i två år. Men jag är stolt över att jag var med, jag fick en jättestor publik efter det som också hängt med in i den klassiska världen och ångrar det inte en sekund. Men självklart var det inte roligt att komma 21:a i Eurovision, men jag gick faktiskt till final som operasångerska. Jag hade inte röstat på mig själv, säger hon.

Trots en lång artistkarriär är det först nu som hon verkligen är på topp.

”Måste lära sig sjunga”

– Jag sjunger bättre nu än vad jag någonsin gjort, för tio år sen var jag inte lika bra. Det tar ett tag att lära sig sjunga. Säg det till dem som är med i ”Idol”, jag är 40 år, det tog mig 20 år att förstå hur jag ska sjunga. Men man får aldrig tro att man är fullärd, jag tror att många unga människor tror det, säger hon.

Varför?

– Man har det kanske ganska lätt, men man ska inte vara rädd för att jobba, det får inte vara lätt. Folk säger ”träna när du tycker det är kul”, det är aldrig kul att träna, det är skitjobbigt att springa. Man måste svettas. Man måste lägga ner blod, tårar och svett, det ska inte vara mysigt hela tiden. Är det mysigt och trevligt, då har man inte gjort något tycker jag. Man måste kämpa och ha de där jobbiga åren då man faktiskt sitter och tycker att allt är piss.x

FAKTA

Ger två konserter på Dalhalla i sommar

Namn: Malena Ernman. Ålder: 40. Yrke: Artist och operasångerska, mezzosopran. Bor: Stockholm. Familj: Maken Svante Thunberg och döttrarna Beata och Greta. Aktuell: Har släppt skivan ”Opera di fiori”, är med

i ”Allsång på Skansen” i SVT 19 juli, gör i sommar två konserter på Dalhalla.