Magnus Härenstam vårdas på sjukhus

”Man får vara lite försiktig med sådana här blodproppar”

Inlagd på sjukhus Magnus Härenstam har drabbats av en blodpropp.
NÖJE

Magnus Härenstam, 70, vårdas på sjukhus med en blodpropp.

Den efterlängtade scencomebacken och publiksuccén på Fredrikdalsteatern fick ett abrupt slut.

– Det är urtrist att ligga här. Jag mår inte dåligt men man får vara lite försiktig med sådan här blodproppar så man inte börjar skutta omkring för tidigt, säger Härenstam.

Magnus Härenstam trodde att han hade träningsvärk i benet efter alla golfrundor.

Hans fru Birgitta förstod direkt allvaret och stoppade honom på tisdagen från att kliva upp på Fredrikdalsteaterns scen och spela fars på kvällen igen:

– Hon tog mig i hampan och körde mig till lasarettet. De sa "det är en propp, förstår du" och sydde in mig, berättar Magnus Härenstam från sjuksängen.

Tvingas äta blodförtunnare

Magnus Härenstam är inlagd på Helsingborgs sjukhus och väntar på läkarens rond. Han behandlas med blodförtunnande medicin för att lösa upp proppen som om den inte hade behandlats kunde vandrat vidare i kroppen och fått allvarliga konsekvenser.

Han längtar tillbaka till Eva Rydberg, 67, och resten av ensemblen och hoppas återse publiken i slutet av veckan.

– Personalen vill titta ordentligt på mig så jag inte gör några dumheter och börjar spela för tidigt. De vill se att de har löst upp proppen. Man ska ta reda på att blodproppen inte far iväg någon annanstans för det är vad den kan göra om man kutar runt på scenen – och det är just var jag gör här nere.

Folkkära Magnus Härenstam, som fick kultstatus i hela landet med tv-programmet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” och gjorde succé i norska tv-serien ”Fredrikssons fabrik”, de tuffa åren bakom sig. Hans fru Anita gick bort i cancer 2003, några år senare fick han sparken från jobbet som programledare för ”Jeopardy” och han har drabbat av prostatacancer som krävt strålbehandling.

”Extra jävligt att ligga här”

När han förra året gifte sig med nya kärleken Birgitta och i år gjorde comeback på scenen efter flera års frånvaro var han tillbaka på en bra plats i livet.

– Det känns jättebra. Jag har sett fram emot det här. Det här är en grej jag skulle ha haft in i min cv för länge sedan, att få spela med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern. En klassiskt scen där Nils Poppe spelade så många år. Vi har haft urkul repetitioner, fått bra recensioner och dånande ovationer. Folk vill se oss och skrattar och jag tror vi har sålt 50 000 biljetter. Då är det extra jävligt att ligga här och inte vara med, konstaterar Magnus Härenstam.

Hur mycket skratt drar du?

– Jag drar 72 procent!

När Magnus Härenstam tvingades ställa in fick hans ersättare Toni Rhodin hoppa in i rollen som läskedrycksfabrikör Allan Mohlin, som kommer hem från Amerika för att träffa sin okända barn – alla spelade av Ola Forssmed.

På turné i höst

Succéfarsen ”Viva la Greta” ska spelas 60 gånger i sommar fram till finalen den 28 augusti. Magnus Härenstam räknar inte med att dra ner på tempot på grund av proppen och planer dessutom att åka på standup-turné i höst:

– Jag har tittat på mig själv och vad jag håller på med och det jag håller på med är att åldras. Jag fyllde 70 år för några dagar sedan.