Räddningen: Fler kvinnor

”Parlamentet” görs om: Gubbstämpeln ska tvättas bort

Foto: Foto: ARI LUOSTARINEN
"SEXISTISKA SKÄMT" Annika Lantz gick 2009 till hårt angrepp mot ”Parlamentet”. ”Jag är så jävla förbannad på att det tog tolv säsonger för mig att förstå att jag gång på gång utnyttjas som kvinnoalibi till sexistiska skitskämt”, skrev hon i en krönika i tidningen Bang.
NÖJE

Parlamentet görs om.

Nu ska TV4 göra långköraren mindre gubbig och mer fokuserad på nyheter.

– Jag vill i all ödmjukhet tro att jag varit med och påverkat, säger Annika Lantz som tidigare framfört kritik mot de sexistiska skämten i programmet.

Foto: Foto: TV4
Helge Skoog, Mikael Tornving, Henrik Hjelt, Annika Lantz och dåvarande programledaren Anders S Nilsson på en bild från säsongen 2004.

I höst spelas 26:e säsongen av TV4:s politiska satirprogram Parlamentet in. Efter omfattande kritik, bland annat från medverkande komikern och journalisten Annika Lantz, ska programmet fräschas upp. Doldisen som ska ta programmet tillbaka till miljonsiffror är producenten Roland Ulvselius.

– Vi ska försöka tvätta bort gubbstämpeln. Det innebär nya panelmedlemmar och mer kvinnor. De problemen som Annika Lantz belyste i medierna kan jag till viss del hålla med om. Jag har absolut inte lust att göra ett gubbigt program.

Annika Lantz sa att skämten var nedvärderande mot kvinnor?

– Ja, absolut. Och till viss del kan jag hålla med om det. Ibland när det tidigare varit ämnen som bestått av en sexnyhet har komikerna fått gräva sig djupare och djupare. De ämnena kommer jag inte att ha i höst, säger Roland Ulvselius.

För att öka tittarsiffrorna ska redaktionen göra andra nyhetsvärderingar än tidigare.

”Satir som berör”

– Vår målsättning är att ligga på en miljonpublik. Och det är svårt att göra det om man vecka ut och vecka in snackar om Gazaremsan. Däremot om man tar upp saker som sker i Sverige och gör satir på det berör det på ett lokalt plan.

Magnus Betnér gör comeback i den nya säsongen, efter att han tagit del av förändringarna.

– Jag har ju i stort sett inte varit med där de senaste två åren, därför att jag helt enkelt inte haft så kul i det formatet längre. MEN! Nu ska det däremot göras om, är tanken. Ny producent och ny inriktning mot mer riktigt satir är ambitionen, skriver komikern på sin blogg.

Annika är positiv

Annika Lantz ser också fram mot omgörningen.

– Jag vill i all ödmjukhet tro att jag varit med och påverkat programmet mot den mindre gubbiga sidan, skriver hon i ett sms.

FAKTA

Det här är nya Parlamentet

Helt nya namn:

Katrin Sundberg.

Sanna Persson Halapi.

Nygamla som är tillbaka:

Lantz.

Betnér.

Men de här är inte med:

Tornving.

Ulveson.

Kyle.