Jag är förföljd – av Laila Bagges hatt

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
COTTON EYE LAILA Bagge Wahlgren har svårt att skiljas från sin älskling.
NÖJE

Jag har bara en önskan.

Laila Bagge Wahlgren – ta av dig cowboyhatten.

Helena Trus.

Det finns de med signifikanta igenkänningstecken.

Alexander Bard – kortbyxor. Victoria Silvstedt – den lille mannen. Mikael Persbrandt – narkotikapoliser.

Men, Laila Bagge Wahlgrens cowboyhatt tar priset.

Cowboyhatten får visst följa med överallt. På stranden, Kalmar-trippen, småländska landsbygden (såg på Lailas blogg), you name it.

Den sitter där på hjässan mot hennes solblekna hårsvall och stirrar retsamt mot mig. Den skriker ”Jiiihaaa” upprepade gånger och i bakgrunden hörs gnissliga fiolstråkar som spelar Rednex vidriga intro ”Where did you come from where did you go, where did you come from Cotton-Eye Joe”...

Argument som att den ska skydda ansiktet och håret mot att solens förgörelse funkar inte längre. Och ska vi prata trender skulle modeorakel som Sofi Fahrman och Elin Kling bara bära cowboyhatt mot betalning, förmodar jag.

Men det har funnits tillfällen då jag verkligen uppskattat hatten. Som på Aruba, när jag ”hängde med” på hennes och Niclas bröllopsresa förra året.

Laila bar hatten till frukost. Lunch. Middag. Förmodligen också i sängen. Likt en reflex eller orange flagga på cykeln hjälpte cowboyhatten oss att på tiotals meters avstånd se vem på stranden eller i det turkosa havet som var Laila. Hon kunde lika gärna kunnat gå runt med ett stort plakat med skriften: ”Här Aftonbladet, här är jag”.

I övrigt har jag inget till övers för dig, hatten.

Du förföljer mig på andra sätt. Som att jag nyss googlar på ordet. Och läser på Nöjesguiden att vi har en ålderskris när vi sparar allt hår som lossnar när vi kammar oss och fäster tillbaka det på skallen med limstift, och helt plötsligt äger en cowboyhatt.

Jag gillar verkligen dig Laila, men det finns flera anledningar till att slopa hatten.

Duon Snooks ”Mister cool” har ett tydligt budskap som lyder: ”Ta av dig din truckerkeps, lystring”...

Jag tror min version om än är lite tydligare: ”Ta av dig din cowboyhatt, Laila. Ta av, ta av, ta av, ta av, ta av dig din cowboyhatt”.