Vi sommarfrossar – i ond bråd död

Helena Trus: På semestern vill svenskarna se blod spillas

NÖJE
Foto: Foto: LINNEA LARSSON
RYSLIGT SKÖN SOMMAR På semestern är det härligt att ligga i en hängmatta – och frossa i deckare och tv-serier om mord och läskiga brott.

Solljuset dödar garanterat en vampyr.

Men gör svenska folket desto mer blodtörstande.

Jag är som besatt i solstolen. Av min slitna pocketbok.

Anne Holt beskriver en mördare som precis har släckt en tv-stjärnas liv, kluvit hennes tunga i tu och lagt det röda köttstycket på bordet bredvid. Tar mig knappt tid för ännu en klunk av det för kalla kaffet, det är ju så hiskeligt spännande.

Ingen sommar utan mord.

Vi svenskar är lustiga. Vi planerar hela året för den avkopplande sommarsemestern. Årstiden som ska lösa alla våra problem. Hotta upp psyket, få oss gå ner i vikt, hinna umgås med vänner, bli lyckliga ...

Men vad gör vi när väl den där efterlängtade semestern kommer? Jo, vi beter oss som blodtörstande vampyrer. Vi frossar i hårresande mordmysterier, deckare som aldrig förr.

Men till skillnad från vampyrer vill vi se blod spillas, desto mer solen skiner och fåglarna kvittrar.

Vi kanske helt enkelt bara är så morbida. Att vi trots nyhetsinslag från länder som Libyen och Syrien vill se mer blod. Men vi är inga brunbrända nickedockor i solstolen, vi gör ett aktivt val.

Deckarförfattarna tjänar fantasiljoner på vår sommarkonsumtion av död.

Camilla Läckberg är den svenska författare som tjänade mest 2009 – 8,5 miljoner kronor. Även Mari Jungstedt tillhör toppskiktet av deckarförfattare, med succéer som ”Det fjärde offret” och ”Den farliga leken” med Gotland som skådeplats.
 

I den senaste årsredovisningen omsatte hon 9,2 miljoner kronor, enligt Resumé.

– Kontrasten på sommaren gör att vi blir extra lockade. I allt det idylliska och vackra blir det extra läskigt och kittlande. Jag tror också att det beror på att kriminalromaner är mer lättlästa och lättillgänglig underhållning som vi vill ha på sommaren än något tungt som Fjodor Dostojevskijs ”Brott och straff”, säger Jungstedt.

Vi har väl det för bra i vårt välordnade lilla land. Så bra att vi helt enkelt inte kan sitta still i solstolen och bara njuta. Istället flyr vi våra verkliga problem genom att fylla hjärnan med något så vidrigt som vi inte riktigt kan ta in.

Svensk tv är inte bättre. Det liknar allt mer en masslakt och att zappa mellan ett 40-tal kriminalserier i veckan kan kännas som en enda lång mardröm.

Vi får se det ena kallblodiga mordet efter det andra i ”CSI”, ”Navy CSI”, ”Cold case”, ”Criminal minds”, ”Sensing murder”, ”Jordan rättsläkare”, ”Morden i Midsomer” som tv-cheferna fyller tablåerna med.

Jag kan inte bestämma mig om de som skriver dessa vidriga historier är genier eller helt jäkla sjuka

i huvudet. SVT sänder till och med specialprogrammet ”Sommarmord”, där Leif GW Persson tar sig an kända sommarmord.

Men jag kan i alla fall dra en slutsats.

För att bli riktigt rik måste jag låsa in mig på kammaren, och komma på det värsta sättet man kan döda en människa på. Och sen skriva ner det.