Därför bär Grytt upp sina hotpants med stil

Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Kajsa Grytt, 50, har fortfarande något att säga med sin musik.
NÖJE

Thåström är geniförklarad.

Plura dricker sprit med kändisar i tv.

Och deras exflickvän Kajsa Grytt sjunger politiska texter framför ett hundratal personer i ett gammalt garage på Österlen.

Spelplatsen är Hammenhögs garage. Att det är Kajsa Grytt som ska uppträda är egentligen sekundärt. Det är ju den ”unika” konsertlokalen som lockar. Solen skiner. Gudrun Schyman är där. Det är ”picknick-bar” eftersom de inte har något alkoholtillstånd. Jag tittar djupt i bag-in-boxen med rödvin.

Jag försöker komma på låtar som Kajsa gjort. Någon minns en Tant Strul-låt. Sen är det stopp.

”Hon är bäst när hon sjunger långsamt och på svenska”, säger jag bestämt utan egentlig täckning. ”Och hennes nya skiva fick fyra plus”.

”Och så var hon ihop med Thåström och Plura och har skrivit en bok om det”, fortsätter jag. Som om det förklarar vem hon är.

Jag tar en plastmugg vin till.

Så går Kajsa på. ”Herregud är hon verkligen 50 år, hon är ju ... eh ... väldigt välbevarad” hörs det från spridda håll. Jag tänker samma sak.

Blonda flätor och hotpants kommer bara 14-åriga elitgymnaster undan med. Och Kajsa Grytt.

Kajsa är cool. Kajsa har med sin 15-årige son på gitarr på scen. Det är fint, tänker jag.

”Men att hon fortfarande kör på, hon kan ju inte ha tjänat några pengar under åren precis” säger någon.

”Hon kanske typ brinner för musiken och tycker det är roligt, och den här boken kanske kan sälja bra i pocket”, mumlar jag och hoppas verkligen det, så att Kajsa och hennes son kan köpa fler gitarrer och fler hotpants.

Just då letar sig en låt fram till mig genom vindimman. Den är på svenska och det går långsamt, precis som jag ville ha det. ”Därför” heter den, och är Grytts egna lilla Juholt-tal:

Att sitta mätt och vackert klädd

Och vara den som alla ser

När världen omkring är hungrig och rädd

Att vara den som ska ha mer

Det är farligt det är sjukt

Det tar sönder livet

Därför ska de pekas ut

Och då slår det mig: Jag har druckit på tok för mycket vin. Men också att det är just avsaknaden av de stora framgångarna och de feta pengarna som gör att Kajsa Grytt och hennes hotpants känns trovärdiga 2011.

Medan Plura äter sig allt mättare i tv.

ARTIKELN HANDLAR OM