– Jag ångrar inte aborten

Babben Larsson blev gravid med oljeborrare

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
Babben Larsson berättar i dag i ”Sommar i P1” om sin abort i tonåren, något hon aldrig berättat om tidigare – inte ens för sina föräldrar.
NÖJE

Babben Larsson berättar för första gången om sin tonårsabort i dagens Sommar i P1.

– Jag har aldrig ångrat det, säger hon till Nöjesbladet.

Det var under sista terminen i gymnasiet som allt körde ihop sig för den folkkära komikern. Förutom att höja betygen, skriva skolspex och ta körkort skulle hon också göra en abort.

– Som om jag inte var stressad nog hade jag träffat en skotsk oljeborrare på puben och ett oskyddat samlag senare var jag tonårsgravid, berättar Babben Larsson, 54, i dagens Sommarprogram i Sveriges Radio.

Minst sagt kaotiskt

Hon berättade ingenting för sin familj.

– Jag beslöt att inte säga något till mamma och pappa. Har man flyttat hemifrån så har man, då får man lösa sina problem själv. Det var minst sagt kaotiskt, säger hon i programmet.

– Någon gång under den här hektiska månaden hann jag också förbi Visby lasarett och avbryta graviditeten. Men någon tid att känna efter fanns inte, fortsätter hon om ingreppet.

När Nöjesbladet pratar med Babben befinner hon sig i Nairobi för ett kommande tv-projekt.

– Jag ville illustrera vilken enorm press det var vårterminen före studenten, att jag lyckades genomföra allting och stå på benen. Det är ingenting som har legat på och velat bli berättat, det är därför jag inte har pratat om det tidigare, säger hon.

”Hon stöttade mig”

Den enda som fick veta om aborten när det begav sig var en äldre kompis.

– Hon hjälpte mig kring hur jag skulle gå till väga. Jag var väldigt ung och naiv då. Hon stöttade mig. Hon var nog den enda som visste.

Hennes familj vet i dag om den tidiga aborten, men om hon berättat om det för sina föräldrar är hon osäker på.

– Vid något skede tror jag att jag har gjort det. Jag är osäker på det, säger hon.

Har du ångrat dig någon gång?

– Nej. Det var väldigt svårt då att genomföra graviditeten. Jag har tänkt ibland att ”nu skulle barnet varit si och så gammalt”. Men det hade blivit så komplicerat i mitt liv om jag fått det barnet. Jag har inte haft så mycket känslor kring det, utan tänkt rationellt, säger Babben Larsson.

FAKTA

Har givit ut en självbiografi

Namn: Barbro ”Babben” Larsson.

Ålder: 54.

Gör: Komiker. Gav förra året ut den självbiografiska boken ”Jag vägrar dö nyfiken”.

Bor: Född på Gotland, bosatt i Solna utanför Stockholm.

Familj: Dottern Sofia, 18.

Aktuell: Som sommarvärd i dagens Sommar i P1 klockan 13.00. Det går att lyssna på programmet i efterhand på www.sverigesradio.se/sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM