”Om jag dör skulle jag vara lycklig”

Historien om Amy Winehouses uppgång och fall Musiken Drogerna Kärleken

1 av 6 | Foto: Foto: MATT DUNHAM
ÖVERTYGAD OM ATT DÖ UNG Amy Winehouse blev 27 år gammal. Hon sällar sig till den skara musiker som på grund av ett drog- och alkoholmissbruk, dött vid just den åldern, ”27 club”. Hon har sagt i intervjuer att hon är en beroendeperson, men det var först när hon träffade ex-maken Blake Fielder-Civil som hennes missbruk började spåra ur.
NÖJE

– Om jag dör i morgon skulle jag vara lycklig, sa Amy Winehouse.

Få kunde ana att den lilla sångerskan med det stora håret skulle dö innan hon hann avsluta sitt tredje album.

Förutom möjligtvis Amy själv.

Hennes personliga problem har varit i strålkastarljuset.

Nästan överskuggat hennes musikaliska talang.

Men få förväntade sig att sångerskan skulle dö innan hon hann slutföra sin tredje skiva.

Möjligtvis var det bara Amy själv som visste.

– Om jag dör i morgon skulle jag vara lycklig, sa hon för nio månader sedan.

Förtvivlad över Amys drogberoende och tumultartade giftermål med maken Blake Fielder-Civil konfronterade mamman Janis sin dotter för fyra år sedan.

– En del av mig har förberett mig för att hon ska dö genom åren. Hon har sagt till mig att hon ”inte tror att hon kommer att leva så länge till”. Hon har varit självdestruktiv. Se bara på hennes tatueringar. Jag hatar dem, de är som en sjukdom som hon bara förnekar.

”Hon visste sina gränser”

Trots flera försök att få stopp på sitt drogberoende och drickande lyckades inte Amy tämja sina demoner.

Förra lördagen hittades hon död i sitt hem i London.

Som Amy tidigare har befarat blev hon medlem i ”27 club”. Det mytomspunna sällskap av talangfulla musiker som dör i tidig ålder under tragiska omständigheter sägs hamna i.

Amy har alltid varit övertygad om att hon skulle dö ung. Och hennes vänner har varit medvetna om hennes tro.

Trots det kämpar många fortfarande för att inse att hon faktiskt är borta för alltid.

– Amy sa alltid att hon trodde att hon skulle bli medlem i ”27 club” och det är hjärtskärande att hon satte sin plan i verket. Amy visste sina gränser, jag är övertygad om att hon visste att en överdos kunde döda henne, säger en av Amys närmaste vänner, hårfrisören Alex Fode.

Amys alkoholproblem och våldsamma relation med Blake Fielder-Civil blev en följetong i media.

Verkade ha startat nytt liv

Trots det började 2011 med få rapporter ur stjärnans liv.

Av allt att döma verkade som om Amy startat ett nytt liv efter separationen från Blake. Hon slutade med droger, flyttade till en lugnare del av London, började jobba på sitt tredje album och hittade kärleken i Reg Traviss.

Av allt att döma verkade det som om hon lämnat sitt stökiga liv bakom sig och nu var redo att slå sig ner och skaffa barn.

Men för två månader sedan kom en alarmerande rapport.

Ett uppträdande i Serbien krossade allt hopp om den storartad comeback hon planerat.

Amy raglade omkring på scenen. Hon var berusad och verkade ointresserad av att genomför någon show.

Hennes management ställde in den planerade Europaturnén för att sångerskan skulle kunna återhämta sig.

Den inställda turnén blev ett bakslag i planerna om att blåsa liv i Amys succékarriär som avtagit efter hennes stora genombrott med albumet ”Back to black” 2006 (som i nuläget har sålt sex miljoner exemplar).

Trots flera krav från familjen på att sluta dricka fastnade Amy i en ond cykel av missbruk och dåliga relationer. Men hennes hjärtesorg och utelämnande texter var också orsaken till att publiken förälskade sig i sångerskan. Nyutexaminerad från teaterskolan var hon en lovande artist med en distinkt hes röst.

Hennes debutalbum ”Frank” var fyllt av låtar med bekännande och ärliga texter.

– Jag säger alltid att jag aldrig skulle skriva om kärlek, men jag gör det ändå. Jag skrev åtta sånger om den här killen, jag är väldigt frustrerad över hur det blev mellan oss. Det är aldrig enkelt när du är känslomässigt involverad, sa hon om skivan.

”Frank” fick bra kritik.

Men redan nu höll hennes liv på att ta en tvärvändning. Oroliga röster höjdes kring Amys förkärlek för alkohol och droger.

Från ett gift till ett annat

Vid samma tidpunkt inledde hon den våldsamma relationen med sin kommande make Blake Fielder-Civil. Enligt många var han den som introducerade Amy för kokain och heroin.

– Jag antar att om man har en beroendepersonlighet så går man från ett gift till ett annat. Han rökte inte gräs så jag började dricka mer och drog ner på rökandet. Jag roade mig mer, jag gick ut och drack. Hela gräsrökarmentaliteten är väldigt hiphop och jazz. Gräsmentaliteten är väldigt defensiv, väldigt ”fuck you, du känner inte mig”, medan alkoholmentaliteten är mer ”Jag älskar dig, jag offrar mig för dig, jag bryr mig knappt om du ens tittar på mig, jag kommer alltid att älska dig”, förklarade hon i Rolling stone magazine 2007.

När Amy återigen dök upp i rampljuset 2006 såg hon risig ut.

Hon var blek, mager, armarna var täckta av tatueringar och håret uppsatt i den höga 60-talsfrisyren som blivit hennes kännetecken.

Var på rehab i 15 minuter

Den första singeln från succéalbumet ”Back to black”, ”Rehab” blev en succé direkt.

– Jag frågade min pappa om han tyckte att jag behövde rehab. Han sa nej, men att jag kunde försöka ändå. Så jag försökte, i 15 minuter. Jag gick in, sa hej och förklarade att jag drack för att jag var kär och hade förstört en relation. Sedan gick jag därifrån.

– Det är ett album om hjärtesorg, det här också. Allt är personligt, men det är lätt att sjunga om det, har Amy sagt om ”Back to black”.

Vid den tiden var Amys framträdanden de bästa under hela hennes karriär, menar saxofonisten Neal Sugarman, en av medlemmarna i Dap Kings som jobbade med henne på ”Back to black”.

– Det var en sann crossover-skiva, vilket är ovanligt i dessa dagar. Sann konst berör många människor, och det är vad hennes skiva gjorde, säger Neal Sugarman till BBC.

– När vi gjorde de här gigen var det svarta, vita, homosexuella, straighta i publiken. Hon kunde träffa en nerv och det var kompromisslöst, fortsätter han.

När hennes popularitet sköt i höjden förlorade Amy kontrollen över sitt privatliv. Hennes manager Raye Cosbert noterade att hon var mer och mer obekväm med den nyfunna uppmärksamheten hon fick.

– Amy är en offentlig person. Hon är inte en av de typiskt tillbakadragna stjärnorna. Hon gillar vanligt folk, säger Raye Cosbert.

– Hon känner sig djupt obekväm i världen av VIP-kändisar. Det är olyckligt att man inte kan lära någon hur man handskas med kändisskap, fortsätter han.

Amy och Blake flydde och gifte sig i Miami maj 2007. Vännerna oroade sig för att parets droganvändning och gräl hade förvärrats.

Allt kulminerade i ett brutalt slagsmål som gjorde paret mörbultade och blodiga. Klockan 3.30 på morgonen sprang Amy skrikande ut från Sanderson Hotel i London.

Injicerade heroin

– Amy såg ut att vara helt borta. Hon var täckt av blod och hennes smink var utsmetat. Hennes ögon var glansiga. Det var som om hon inte kunde se någon, sa ett vittne.

Kring samma tidpunkt väcktes farhågor för att Amy skulle ha börjat injicera heroin. På bilder var hennes fötter täckta av blod på grund av sår mellan hennes tår. Ett typiskt tillvägagångssätt för heroinister för att inte få märken efter nålar. Det blev också tydligt att hon skadade sig själv efter, eller på grund av, hennes stora bråk med Blake. Hennes utmärglade och beniga utseende fick omgivningen att tro att sångerskan inte åt tillräckligt.

– Alla är jätterädda för att hon ska dö av droger innan den här veckan är över, sa en av Amys oroliga kompisar.

Det här var, olyckligtvis, nästan sanningen. Amy erkände senare att hon hade överdoserat, under samma månad, på en cocktail som bestod av heroin, ketamin, kokain och ecstasy. Och att hon nästan dog efter tre dagars frossa.

– Jag trodde att jag var på väg bort. Men min make Blake räddade mitt liv genom att ta mig till sjukhuset, sa Amy Winehouse.

Amy erkände att hon ofta kämpade för att komma ihåg dessa tillfällen av frossa.

– Ofta vet jag inte vad jag gör. Och nästa dag, när minnet återvänder, känner jag skam, säger Amy Winehouse.

Även på ett professionellt plan rådde kaos. När hon hade turnépremiär i Birmingham, med 17 inplanerade spelställen, beskrev en kritiker konserten som ”en av de sorgligaste kvällarna av mitt liv”.

Svor åt publiken

Hon satte sin prägel på showen genom att gråta och snubbla omkring på scenen samtidigt som hon svor åt publiken och var oförmögen att sjunga låtarna i sin helhet.

Blake satt i häktet i London-fängelset Pentonville, där han väntade på sin dom efter att ha attackerat en pubägare. Amy förklarade på scen att hon inte klarade av att ”ge allt” utan sin make.

– Min make betyder allt för mig och utan honom är det inte samma sak, säger hon.

Men Blake och Amy skulle vara i från varandra länge då han fick sitta i fängelse 27 månader.

Amys pappa taxichauffören Mitch har varit en av hennes närmaste under hela hennes karriär.

När hon var yngre åkte hon med i hans taxi och tillsammans lyssnade de på soul.

Hennes musik lever för alltid

När Blake åkte in i fängelse var det Amys familj som tog tillfället i akt och sökte hjälp åt dottern.

I slutet av 2008 såg det bra ut för Amy. Hon hade slutat med drogerna, visade mer intresse för musiken och inledde en relation med Josh Bowman, 21.

– Jag har lämnat helvetet, sa hon i en intervju med Daily Mirror om Blake.

– Jag är kär igen och jag behöver inte droger, titta på mig! Det lyser om mig!

Efter det här har det kommit få rapporter från Amys liv. Hon har jobbat i det tysta på att ta sig tillbaka igen. Hon har gjort några få privata framträdanden och dök upp under en turné i Sydamerika i januari i år.

Under juni ska hon enligt ögonvittnen ha köpt en liten flaska vodka tidigt på morgonen, några dagar senare togs hon in på rehab. Folk i hennes närhet hävdade att hon var i skick för sin Europaturné.

Tills hon gick upp på scenen.

Omvärlden förstod att någonting var fel. Men ingen trodde att Amy hade så kort tid kvar. Före hennes död ska hon ha bråkat med pojkvännen Reg på grund av att hon återigen varit i kontakt med sitt ex Blake.

Amys tragiska bortgång har inneburit att en av världens mest talangfulla artister har lämnat musikvärlden.

Sångerskan Adele säger:

– Om hon ville göra någonting gjorde hon det och om hon inte ville så sa hon fuck off. Därför älskar vi henne. Hon övertygade oss med varje ord hon skrev och de sjönk djupt in när hon sjöng dem. Jag tror aldrig hon insåg hur briljant och viktig hon var, men det gör henne bara ännu mer charmig.

Amy kommer att bli ihågkommen för sin passion, sin kamp mot demonerna och hennes hjärtskärande sånger.

Hennes själ må ha lämnat världen, men musiken hon skapade kommer att leva vidare för alltid.

Andy Tillet/Bangshowbiz Översatt av: Joni Nykänen och Zandra Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM