Sonen ärvde beroendet

ABBA-Benny berättar i ”Skavlan” om sin alkoholism – då avslöjar sonen Ludvig att han också missbrukat

Foto: Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
TALAR UT Benny Andersson och hans son Ludvig pratar båda ut om sin alkoholism i kväll i ”Skavlan”. ”Jag ville inte att mitt liv skulle bli ett svart hål. Jag insåg att om jag fortsätter att dricka är risken stor att jag förlorar allt”, säger Benny.
NÖJE

Benny Andersson slutade dricka för nio år sedan.

I kvällens ”Skavlan” avslöjar sonen, Ludvig Andersson, att han är nykter alkoholist.

Och hyllar föräldrarna som hjälpte honom ur missbruket:

– Ni tog det på allvar, säger han.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
My Skarsgård och Ludvig Andersson pratar ut med Skavlan om missbruket.

I säsongspremiären av ”Skavlan” i SVT i kväll berättar My Skarsgård

– mamma till skådespelarbarnen Alexander, Gustaf och Bill och tidigare gift med Stellan Skarsgård – om sin kamp mot alkoholen.

I studion finns även folkkäre artisten Benny Andersson, 64, och hans son Ludvig Andersson, 29, som båda då också berättar om tidigare missbruk.

”Riskerade allt”

Benny Andersson beslutade sig för sluta dricka sprit för nio år sedan – innan det var för sent.

Han säger i programmet att han hade ett fantastiskt liv men att alkoholen alltid fanns i närheten. Av rädsla för att bli utslagen, förlora körkortet, frun och jobbet bestämde han sig för att bli helnykterist.

– Jag ville inte att mitt liv skulle bli ett svart hål. Jag insåg att om jag fortsätter att dricka är risken stor att jag förlorar allt, säger han i programmet.

Benny Anderssons son, Ludvig Andersson har gått i sin fars musikaliska fotspår och sjunger och spelar gitarr i bandet Atlas. I ”Skavlan” avslöjar han att det inte bara är pappas musikergen han ärvt. Sedan sju år lever han som nykter alkoholist. Att alkoholmissbruk är ärftligt är han övertygad om.

– Man löper större risk om det finns i familjen. Det är ärftligt, säger Ludvig Andersson i programmet.

Tog det på allvar

Han berättar också att pappa Bennys stöd var otroligt betydelsefullt för att han skulle kunna ta sig ur missbruket. I stället för att nonchalera hans drickande tog hans föräldrar det på stort allvar.

– Dricker man tillräckligt mycket, tillräckligt ofta så åker man dit. Jag hade önskat att jag slutat tidigare, det är det bästa jag har gjort, säger Benny Andersson.

Kraschat äktenskap

My Skarsgård berättar att hennes liv gick snabbt från middagar med fina viner till att dricka i princip vad som helst – bara det innehöll alkohol. Hon säger att spriten fick äktenskapet att krascha.

– Alkoholen tog död på vår kärlek till varandra. Jag gömde sprit överallt och hittar fortfarande gömda spritflaskor hemma. Jag var säker på att jag skulle dö och hade förlikat mig med att livet var slut, säger hon i programmet.

2006 kom vändpunkten när hon till slut sökte hjälp för sina problem. Numera är hon helt spritfri.

Aftonbladet var i går i kontakt med Ludvig Andersson men han hänvisar till det han säger i kvällens program.

FAKTA

330 000 svenskar är beroende av alkohol

Män dricker mer alkohol än kvinnor, vars alkoholkonsumtion uppgår till ungefär 45 procent av männens.

De vanligaste symptomen på alkoholism är abstinens, ökad tolerans, minnesluckor och förnekelse inför alkoholkonsumtionen.

I dag beräknas 330 000 svenskar vara alkoholberoende.

Stora mängder alkohol kan leda till högt blodtryck, sömnproblem och depression. På längre sikt kan det orsaka skador på lever, hjärta, muskler, hjärna och nervsystem.

Källor: Vårdguiden och Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.

ARTIKELN HANDLAR OM