Bortglömda stjärnor får en andra chans

I Storbritannien är ”Panto” rena julafton för avdankade kändisar

1 av 5 | Foto: Foto: barcroft media
tjänar miljoner Några veckor som Kapten Krook ger David Hasselhoff 1,4 miljoner kronor i lönekuvertet.
NÖJE

LONDON. Har du saknat Britt Ekland eller Vanilla Ice?

Undrat var David Hasselhoff, Dame Edna eller Emma Samms som spelade Fallon i 80-talssåpan ”Dynastin” tagit vägen?

Just nu är svaret enkelt: de står på brittiska scener och får godis kastat på sig.

Panto-säsongen har börjat!

Välj en välkänd saga som ”Törnrosa” eller ”Peter Pan”. Kasta in en mängd gamla skämt som är så dåliga att det inte går att låta bli att dra på munnen, gärna av värsta buskisvariant med övertydliga sexanspelningar. Låt barnen i publiken skrika ”Han är bakom dig!” när skådespelaren på scenen inte inser att han är förföljd och kasta godis och annat på föreställningens bad guy. Glöm sen inte bort en karl i kvinnokläder som berättare, den klassiska ”panto-damen”, så är föreställningen komplett.

Panto är en brittisk julklassiker som lockar miljoner och åter miljoner besökare till teatrar över hela Storbritannien varje år i december och januari.

Föreställningarna har dessutom blivit ett sätt för bortglömda tv-stjärnor, avdankade Hollwood-skådisar och övervintrade popartister att förlänga sina karriärer och återigen få se sitt namn stå överst som publikdragare på affischer och i annonser.

David Hasselhoff återupprepar förra årets succé i Bristol och får 1,4 miljoner kronor för några veckors arbete som Kapten Krok i en uppsättning av ”Peter Pan”. Samma summa fick Pamela Anderson när hon spelade anden i lampan i Aladdin.

Men Hasselhoff är inte ensam herre på täppan som den elaka piraten. Någon som minns 90-talsrapparen Vanilla Ice?

Nu står han i alla fall också på scenen med en krok i stället för hand på en teater i Chatham i Kent i östra England. Men de båda amerikanska före detta stjärnorna får ändå se sig fullständigt omkullsprungna av årets verkliga stjärna på den brittiska Kapten Krok-himlen.

I Woking får nämligen den i England oerhört populära skådespelaren Steve McFadden, från evighetssåpan ”Eastenders” över 2,2 miljoner för att jaga Peter Pan under några julveckor.

Det är årets högsta Panto-lön i Storbritannien. Men så får McFadden också räkna med att bli bombarderad med godis och andra projektiler varje gång han kliver ut på scenen. För så gör man när man går på Panto.

Britt Ekland är en annan återkommande, populär Panto-stjärna. Förra året fick den svenska Bond-bruden konkurrens av självaste Joan Collins som Hollywood-divan med störst tyngd i Panto-världen, men i år har hon den tronen för sig själv igen när hon spelar den onda fen i en uppsättning av ”Törnrosa” i Windsor.

Andra mer eller mindre välkända namn inkluderar sångaren Gareth Gates som Aladdin i Milton Keynes, Dame Edna är stjärnan i en föreställning på Wimbledon Theater i London, förra parlamentsledamoten och ”Strictly come dancing”-favoriten Ann Widdecombe spelar i Dartford, Emma Samms som spelade Fallon i 80-talssåpan ”Dynastin” är den goda fen i ”Jack och bönstjälken” i Cheltenham, Suzanne Shaw från insomnade popgruppen Hear’Say spelar Askungen i Manchester och självaste Jimmy Osmond, ja just han, yngsta brorsan i The Osmonds, spelar med i ”Aladdin” i Swansea.

Man måste inte heller vara avdankad eller föredetting för att göra Panto. Eurovision-favoriterna Jedward uppges tjäna mångmiljonbelopp i sin egen Panto-föreställning ”Jedward och bönstjälken” som sätts upp i Dublin på Irland. Men Ekland, Jedward, Hasselhoff och Ice gör bäst i att se upp när de rör sig på tiljorna och i kulisserna.

Det är inte helt riskfritt att spela med i Panto, även bortsett från godisbombningarna.

I Ayrshire i sydvästra Skottland har en Panto-skådis gripits för mordförsök på en kollega. Det tilltänkta offret uppges fortfarande spela med i föreställningen, men hennes medskådespelare har fått kicken av förklarliga skäl.

Och i Curdridge i södra England fick en föreställning avbrytas före jul när självaste Panto-damen, spelad av tv-personligheten Bev Smith, föll ihop i kulissen och dog.

Men inte förrän han först mottagit årets största applåd, förstås.

FAKTA

Fokus – "Panto"

Vad: Panto, förkortning för ”pantomime”, den brittiska julklassikern som är en blandning mellan nyårsrevy, barnteater och studentspex baserat på välkända sagor som Askungen, Peter Pan och Aladdin.

Varför: Avdankade stjärnor trängs i kulisserna. Nu har de chansen att tjäna miljoner och återigen stå överst på affischerna som publikdragare. I år spelar bland andra Vanilla Ice, Britt Ekland och David Hasselhoff i olika föreställningar.