Göran Stangertz har fått cancer

Johan Wester: Nu stöttar vi honom så mycket vi kan

Foto: Krister Hansson
Göran Stangertz (1944–2012).
NÖJE

Göran Stangertz har drabbats av cancer.

Den prisbelönade skådespelaren och regissören tvingas hoppa av humorshowen ”Köp mjölk. Skriv bok” alldeles innan premiären.

– Han har inlett behandlingen. Nu stöttar vi honom så mycket vi kan, säger komikern Johan Wester som medverkar i föreställningen.

Den senaste tiden har Göran Stangertz, 67, arbetat som regissör för humorduon Johan Wester, 44, och Anders Janssons, 43, kommande föreställning ”Köp mjölk. Skriv bok”, med premiär i Lund den 27 januari.

Men efter att ha drabbats av cancer tvingas den prisbelönade skådespelaren och regissören nu att lämna produktionen.

– Det är oerhört trist. Men han har inlett behandlingen. Nu stöttar vi honom så mycket vi kan, säger Johan Wester.

”En fantastisk människa”

Enligt honom fick produktionen beskedet om Stangertz tillstånd för bara några veckor sedan. Sedan dess har de hållit kontakten och träffades för bara en vecka sedan.

– Det känns oerhört angeläget att han tar itu med det. Det är givetvis tråkigt för produktionen att han inte kan vara med, men det är futtigt i sammanhanget. Vi hade ju visserligen sett fram emot samarbetet extremt mycket, jag, Anders och Göran, säger Johan Wester och fortsätter:

– Han är en fantastisk människa och jag ser fram emot att jobba med honom en annan gång istället.

Tillsätter inte ny regissör

Någon ny regissör kommer inte tillsättas. Däremot kopplas Adde Malmberg och Stefan Wiik in som stöd.

– Vi kom fram till att vi inte ville ha någon regelrätt regissör. Det kände vi inte att vi ville koppla på. Anders och jag har gjort så många shower utan regissör tidigare. Men goda tips och kloka synpunkter har vi stor nytta av, säger Johan Wester.

Lång och lyckosam karriär

Göran Stangertz gjorde skådespelardebut 1969 i filmatiseringen av Fritiof Nilsson Piratens roman ”Bokhandlaren som slutade bada”. Han är dubbelt Guldbaggebelönad för sina insatser i ”Det sista äventyret” (1975) och ”Spring för livet” (1997).

Parallellt med skådespelarkarriären har han varit framgångsrik som regissör, senast med teaterföreställningen ”En handelsresandes död” från 2009.