Johan Rabaeus talade ut om livet och karriären

Dramaten-skådespelaren kryddade med rolig Ernst-Hugo Järegård-anekdot

NÖJE

Han var diplomatsonen som flyttade runt i världen och gick på fin privatskola – och sedan bröt med familjen och blev skådespelare inom vänsterns fria teatergrupper.

Johan Rabaeus, 64, liv och karriär är fascinerande. Och han kryddade sitt avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” med härliga anekdoter, som den om Ernst-Hugo Järegård.

Vad var bra?

Johan Rabaeus är verkligen en bra berättare. Det visste i och för sig vi som har sett och hört honom berätta ungefär samma historier tidigare, i både en tv-dokumentär och sitt ”Sommar”-program i radion.

Men hans historia är verkligen annorlunda och fascinerande.

Diplomatsonen som blev rotlös när han ständigt flyttade från storstad till storstad. Som skickades till fin privatskola. Som började plugga på Handels. Framtiden var utstakad.

– Jag ser bilden av en genuin brat, som Johan Rheborg sa.

I stället hamnade Johan Rabaeus som skådespelare inom vänsterns fria teatergrupper. Och bröt med familjen. De historierna var rörande, men aningen oklara. Bröt han verkligen även med mamman, som han tyckte så mycket om?

Bra, roliga och framåtdrivande var även John Rheborgs korta frågor och påpekanden.

– Var det pennalistfest? som han blixtsnabbt frågade, apropå Johan Rabaeus tid på privatskolan Lundsberg.

Vad var dåligt?

Man får inte plantera saker i ett tv-program – och sedan inte fullfölja det.

– Hans privatliv har vi inte gått in på, sa Kim Anderzon, och då tog man för givet att hon senare i programmet skulle fråga Johan Rabaeus om det och också få ett svar.

Men… nej, så blev det inte. Lite trist, för han är ju sedan många år sambo med en intressant och känd kvinna, modeskaparen Camilla Thulin.

Kvällens snyftare

Uteblev, för första gången i programserien i år.

Johan Rabaeus berättade om ”någon form av försoning” med pappan, hur han satt på hemmet och höll hans hand, hur han plötsligt kunde se på honom med kärlek. Då såg skådespelaren rörd ut. Men inga tårar.

Kvällens Åh fan!

Historien om Ernst-Hugo Järegård (1928-1998). Johan Rabaeus hade gjort bort sig big time inför den första repetitionen av Stig Larsson-pjäsen ”Vd” på Dramaten, där Järegård spelade titelrollen. Han kom för sent och han var usel på genomläsningen av pjäsen. När den stora stjärnan då plötsligt avvek, trodde Rabaeus att det var helt kört, att Järegård hade gått till teaterchefen och sagt att de skulle börja om från början med pjäsen (underförstått med någon annan än Johan Rabaeus i den rollen).

I stället stack han ut och köpte sex flaskor champagne som han bjöd ensemblen på. Järegård tyckte att de skulle ”försöka hinna ifatt” den bakfulle Rabaeus. Sedan satt de och pratade skit om Ingmar Bergman, något som Järegård var en mästare på (de avskydde varandra som pesten).

Kvällens replik

När Johan Rabaeus hade delat ut sprayflaskor med färg till de övriga Stjärnorna på slottet, hann han inte förklara vad de skulle användas till, innan Christer Lindarw högg, blixtsnabbt:

– Du ska klä av dig naken och vi ska bodypainta dig. Jag ser fram emot detta, du ska få en vit snopp.

Kvällens mest saknade

För de som inte såg slutet på Johan Rheborg-programmet förra lördagen, måste det ha varit obegripligt varför alla deltagarna hade på sig en t-shirt med Johan Rabaeus ansikte och ordet Svinet. En kort förklaring hade varit på sin plats.

(Förklaringen var att Johan Rheborg hade låtit trycka upp kopior på en t-shirt han hade använt som pyjamas i flera år. Tröjan var reklam för en teaterföreställning med Rabaeus som hette ”Svinet”. Allt detta berättade Rheborg både som en hyllning till Rabaeus och som en överlämning, inför det sista programmet).