Bodde i en bil ute i skogen

Håkan ’Nordman’ Hemlin om sitt drogåterfall och rädslan för att dömas till fängelse – igen

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
"ORKADE INTE LÄNGRE" Håkan Hemlin är drogfri igen sedan sju månader tillbaka. Efter åtta år fick han ett återfall. Nu riskerar han fängelse för brott han begått under drogernas påverkan.
NÖJE

Drogerna skulle ur kroppen, så han bosatte sig ensam i skogen.

Efter återfallet förra året väntar nu nästa mardröm – en rättegång som avgör hans framtid.

– Det är tungt om det blir fängelse, säger Håkan Hemlin.

Han har ett så kallat Dallas-staket.

Ni vet en tandrad så där vit och rak som man inbillar sig att endast amerikanare har.

I våras var hans leende ett annat. Då fattades tre tänder i överkäken, resten var nertuggade.

Vi träffas mitt på Gullmarsplan, ett betongtorg söder om söder i Stockholm.

Klädd i grått från topp till tå vandrar Håkan ”Nordman” Hemlin, 42, över gatstenarna. Efter åtta år som drogfri tog han ett återfall för runt ett år sedan.

Efter det gick fallet snabbt.

– Allt började strula och skita sig, och jag hade fel människor omkring mig. Jag blev blåst på pengar, jag kunde inte betala hyran. Jag hade en destruktiv period. Vad jag än gjorde sket det sig, jag orkade inte längre, berättar Håkan Hemlin.

Håkan drog från lägenheten och den dåvarande flickvännen i Stockholm, åkte till hemstaden Gävle. Tanken var att tillbringa mer tid med sina tre barn som bor där, lugna ner sig.

Så blev det inte.

Somnade bakom ratten

I stället sökte han tröst i hasch och amfetamin. Ja, det han kom över. I perioder bodde han på gatan eller hos likasinnade kompisar. Han missbrukade återigen droger dagligen.

I början av maj satte han sig i bilen, drogpåverkad, för att köra hem en kompis. Mitt på blanka dagen somnade han bakom ratten och körde av vägen. Innan polisen kom till platsen dumpade han droger en bit från olycksplatsen. Han hade dessutom 2,52 gram amfetamin på fickan samt narkotika i blodet.

– Så blir det när man varit vaken i fjorton dagar i sträck. Då brydde jag mig mest om hur det gick för bilen, inte hur det gick för min kompis. Man tänker bara på sig själv, säger Håkan.

Efter flera drogrelaterade incidenter bestämde han sig. Körde till Marmaskogen i Gävleborg, där han bodde i sin bil under två veckor. Det var det enda sättet att få drogerna gå ur kroppen.

– Jag orkade inte mer. Allt rasade för mig. Jag ville sluta igen, sökte behandling men fick det inte. Jag var tvungen att på egen hand avgifta mig. Jag fick klara mig själv.

I juni flyttade Håkan in på ett behandlingshem i Uppsala. Han genomgår fortfarande en elva månader lång rehabilitering.

Efter olyckan i maj är han misstänkt för grov olovlig körning, narkotikabrott, rattfylleri under påverkan av narkotika.

I början av februari väntar en rättegång. Han har dömts till fängelse två gånger tidigare.

– Det skulle kunna bli fängelse igen, absolut. Men det vore förargligt. Jag skulle förlora en hel del på det. Och det skulle kunna skapa problem, även om jag inte tar återfall skulle jag bli deprimerad.

Har gått upp 30 kilo

Håkan har nu varit drogfri i sju månader. Han klappar på magen och berättar att han gått upp 30 kilo sedan han var som mest illa däran.

– Det är läskigt när jag tänker tillbaka vilken fara jag utsatte mig och andra för. Jag såg ut som en liten mört med trasiga tänder.

Bilder från den tiden har han slängt, de är för jobbiga att titta på.

När Håkan var 13 år testade han hasch för första gången tillsammans med sina äldre polare på skolavslutningen.

Under åren som följde såg han sig själv som en partyknarkare.

– Jag skulle bli rockstjärna, knarka, pengar och få brudar. Men började i fel ända. Knarkade först sen började jag med musik, säger Håkan.

Gick i personlig konkurs

I mitten på 90-talet slog gruppen Nordman, bestående av Håkan Hemlin och Mats Wester, igenom.

Efter flera dunderhitar som ”Förlist” och ”Vandraren” splittrades bandet då Håkans drogmissbruk eskalerade. Han gick dessutom i personlig konkurs.

– Jag hade gått från att bara göra det ibland till att ta droger varje dag i åtta år. När Nordman gick bra eskalerade det. Jag hade råd att hålla på.

Livet lekte inte längre.

Hösten 2003 avtjänade sångaren för andra gången ett fängelsestraff för olovlig körning och innehav.

Nordman återförenades 2005 för Melodifestivalen med bidraget ”Ödet var min väg”, samt skapade stora rubriker 2008 när bandet slog ut Carola och Andreas Johnson i Andra chansen med ”I lågornas sken”.

– Jag tyckte synd om Carola och hade dåligt samvete för att hon fick så mycket skit. Efteråt kom hon och matade mig med sin tårta, säger han och flinar.

Pappa för fjärde gången

Efter återfallet förra året tog Mats Wester avstånd från Håkan.

– Han var smart nog att ta avstånd och säga att nu lägger vi ner Nordman, tar en paus tills jag har ryckt upp mig. Det gjorde han helt rätt i, säger Håkan och tillägger att de börjat jobba ihop igen.

Och Håkan har stora planer för framtiden.

I juli blir han pappa för fjärde gången tillsammans med fästmön Anna Jansson, 39.

– Jag tror att det är min räddning, till och med i kontakten med barnen jag redan har. Nu har vi lite kontakt. Jag har försökt att bespara dem allt negativt.

I slutet av förra året släppte Håkan Hemlin solosingeln ”När Stockholm somnar in”, där intäkterna går till Stockholms Stadsmission.

– Jag är mer sugen än någonsin. Vara ute och spela och alla skriker. En ego boost så det räcker. Jag vill så mycket nu som jag inte ville förr. Det är fantastiskt.

Inför solocomebacken tränar Håkan med en personlig tränare.

Så nu ska du också ha en superkropp à la Persbrandt?

– Precis, jag ska byta namn till hunk-Håkan, säger han och ler.

FAKTA

Blir snart pappa igen

Namn: Håkan Hemlin. Ålder: 42. Bor: Stockholm. Familj: Fästmö, tre barn plus två bonusbarn samt ett barn som ska födas i juli. Inkomst: 251 900 kronor (taxeringsår 2011). Aktuell: Med singeln ”När Stockholm somnar in” samt soloskiva i mars, april.

3 sidor av Håkan Hemlin

Uppväxt: Håkan var sex år när hans föräldrar skilde sig.

Då flyttade han in hos sin farmor.”Jag trodde jag skulle få

köttbullar och pengar varje dag, men det blev inte så. Jag har haft en bra uppväxt, kanske lite bortskämd och beskyddad”.

Melodifestivalen: Efter två Melodifestivalsuccéer med Nordman, skickade Håkan in låtar till tävlingen. ”Jag kanske inte kom med på grund av Thorsten Flinck, de kunde inte ha två bad boys”.

Kärlek: Håkan träffade sin fästmö Anna Jansson, 39, på en fest

i våras. Nu är de förlovade och väntar barn som beräknas födas i juli.

Vem: Artisten Håkan Hemlin.

Var: Kafé på Gullmarsplan.

Varför: Han riskerar fängelse för knarkbrott igen.

Gör: Skriver musik och går ut med sina hundar flera gånger om dagen.

Bästa citat: ”Jag ska byta namn till hunk-Håkan”.

Egenskap: Han verkar snäll.