’Play’ och ’Apflickorna’ vann kritikers hjärtan  – men inte publikens

NÖJE
Jan-Olov Andersson.

”Play” och ”Apflickorna” får dela på de finaste priserna, medan ”Simon och ekarna” får en drös av de nyinstiftade baggarna.

Då blir alla lite grann glada. Utom tv-tittarna, som inte hajar någonting …

En överdrift, förstås, för Petra Mede kommer säkert vara en utmärkt programledare i år igen. Det lär bjudas på åtminstone några bra sketch- och shownummer. Kända personer lär agera prisutdelare.

Men årets Guldbaggegala har favorittippade filmer – Ruben Östlunds ”Play” och Lisa Aschans ”Apflickorna” – som inte precis har orsakat publikrusning, trots att de överösts med höga betyg av filmkritikerna och belönats med priser på olika filmfestivaler.

Mikael Persbrandt och Helena Bergström kan vinna skådespelarpriser – för filmer som knappt en människa har sett.

Inte ens ”Simon och ekarna” med

rekordmånga nomineringar, 13 stycken, har riktigt blivit den publiksuccé (cirka 200 000 besökare hittills) som man nog förväntar sig av en film baserad på en av alla tiders mest sålda svenska böcker.

Juryn på nio personer resonerar sig fram till priserna och mitt tips är att de fördelar dem ganska jämnt. Tror inte att någon film tar storslam i de tunga kategorierna.

Inget fel att belöna så kallade ”smala” filmer. Men för tittarnas skull var det just detta året, kanske inte så smart att skippa Biopublikens pris, där tv-tittarna får rösta på sina favoriter.

ARTIKELN HANDLAR OM