Mamma Mia – de drog in 16 miljoner

Björn & Benny gör superklipp på musikalen

Foto: Foto: MICHEL SPINGLER/AP
JABBADABBADOO! Benny Andersson och Björn Ulvaeus delar på 16 miljoner kronor i intäkter för en idé de var beredda att spola.
NÖJE

LONDON. ”Mamma Mia!” fortsätter att vara en kassako för Björn och Benny.

13 år efter urpremiären drar den fortfarande in många miljoner åt Abborna.

Bara under 2011 kunde de utöka sina förmögenheter med sammanlagt mer än 16 miljoner kronor tack vare succémusikalen.

ABBA- party i 13 år ”Mamma Mia!” har spelats över hela världen i sina färgsprakande kostymer.

Björn Ulvaeus, 66, och Benny Andersson , 65, har båda berättat hur tveksamma de var till idén att göra musikal av ABBA-låtarna.

Teaterproducenten Judy Craymer lyckades övertyga dem om att ge henne tillstånd att använda musiken och hon styrde också upp både manusförfattaren Catherine Johnson och regissören Phyllida Lloyd, som just nu skördar framgångar med filmen ”Järnladyn”.

Sedan 1999 har Björn och Benny lugnt kunnat se på när ”Mamma Mia!” gjort succé över hela världen – och kunnat håva in miljoner på idén de först var tveksamma till.

Tillsammans med Judy Craymer äger de produktionsbolaget Littlestar services och enligt Mail on Sunday visar de senaste räkenskaperna att Craymer under 2011 fick en utdelning från företaget på över 16,5 miljoner kronor.

Över 4 000 spelningar

Björn Ulvaeus och Benny Andersson ska enligt tidningen ha fått dela på en lika stor summa från företaget.

I april är det 13 år sedan musikalens urpremiär i Londons West End. Där spelas den fortfarande och man tar för närvarande bokningar fram till slutet av 2013. På Broadway i New York har den visats sedan oktober 2001 och har spelats över 4 000 gånger.

Miljardvinst för filmen

Succén mattades knappast av filmversionen från 2008 med Meryl Streep och Stellan Skarsgård i rollerna som har dragit in över 4,2 miljarder kronor över hela världen, enligt Littlestar services hemsida.

Det bidrar självklart till företagets omsättning. Enligt Mail on Sunday låg den på motsvarande drygt 170 miljoner kronor för det räkenskapsåret som slutade i mars 2011. Och då gjorde man en vinst på 41 miljoner kr.

FAKTA

Benny - en av Sveriges 108 miljardärer

När Veckans affärer i oktober listade Sveriges 108 miljardärer fanns Benny Andersson på listans 95:e plats. Enligt tidningen är han god för 1,2 miljarder kronor.

Björn Ulvaeus företag Kopparnäset AB redovisade i sin senaste årsredovisning, för 2010, en omsättning på 13 miljoner kronor och en kassa på nästan 170 miljoner kronor. Men efter många år i Storbritannien har Björn Ulvaeus också stora tillgångar utomlands, något han bråkat med skattemyndigheten om i många år, en strid som han till sist vann.

ARTIKELN HANDLAR OM