Han får inga pengar för ”Vingar för pengarna”

Peter Lindfors och Mikael Rickfors låt ’Vingar’ används i Norwegian-film – bara en får pengarna

1 av 3
Låten ”Vingar” används just nu i flygbolaget Norgwegians nya reklamfilm. Foto
NÖJE

Mikael Rickfors och Peter Lindfors skrev låten ”Vingar” ihop.

Men när låten används i en reklamfilm är det ­bara Rickfors som får pengar.

– Det här är förfärligt, säger Peter Lindfors.

Mikael Rickfors medverkar i flygbolaget Norwegians nya reklamfilm. I kampanjen används dessutom låten ”Vingar”, med text skriven av Mikael Rickfors och Peter Lindfors.

”Ingen har frågat”

Textförfattaren Peter Lindfors känner sig lurad.

– Ingen har frågat mig om detta är okej. Det här är för jäkligt, helt förfärligt ­faktiskt. Givetvis frågade man både Mick Jagger och Keith Richards innan Rolling Stones musik fick användas i en tv-reklam. Och båda fick så klart betalt, säger han.

Nu kräver Lindfors betalning och en förklaring.

– Jag har kontaktat Micke en gång tidigare, men det var först i morse som jag fick ett mejl där han skrev att jag kunde skicka en ­faktura om jag ville ha mina pengar. Jag känner till mina rättigheter. Om jag inte får samma ersättning som Rickfors tänker jag stoppa kampanjen, säger han.

Sara Camursoy, marknadschef på Norwegian, menar att allt har gått rätt till.

– Såvitt jag vet har han ­inte blivit tillfrågad direkt eftersom det är Rickfors bolag som äger rättigheterna till låten. Han ska ha sökt Peter under projektets gång. Fast givetvis är Mikael skyldig att kompensera Peter för hans bidrag som textförfattare, säger hon.

Johan Åberg, advokat på byrån Westermark Anjou, tidigare jurist på STIM, är av en annan uppfattning. Grundpraxis är att såväl kompositör som samtliga textförfattare först måste lämna sitt godkännande.

”En kränkning”

– Otillåtet användande av befintliga musikverk i reklam strider mot upphovsmannens ideella rätt. Det är en kränkning. Om man inte löser ersättningsfrågan skulle textförfattaren kunna gå till domstol, kräva skadestånd och stoppa reklamkampanjen, ­säger han.

Nöjesbladet har utan framgång sökt Mikael Rickfors för en kommentar.

FAKTA

ANDRA LÅTBRÅK

Anna Järvinen vs Cocteau Twins

 Anna Järvinens hyllade album ”Anna själv tredje” fick dras tillbaka. Anledningen var att hon saknade rättigheterna till en cover på CocteauTwins låt ”Fotzepolitic”. I Anna Järvinens tappning hette låten ”Hur man lättar helt enkelt.”

Avicii vs Leona Lewis

Leona Lewis skulle göra stor comeback med låten ”Collide”. Aviciis skivbolag, Ministry of sound, hävdade att låten var stulen och egentligen tillhörde den svenske dj:n. Skivbolaget kopplade in advokater och skickade kravbrev till skivbolagschefen, tillika X-factor-hövdingen, Simon Cowell.

Håkan Hellström vs Andrew Lloyd Webber

Representanter för Webber ansåg att Håkan Hellströms ”När jag ser framåt”, en b-sida till singeln ”Kom igen Lena!”, hade för stora likheter med ”Pie Jesu” ur Webbers ”Requiem”. Hellströms skivbolag valde att dra tillbaka singeln.

ARTIKELN HANDLAR OM