Här är ditt Sverige, Lady Gaga

Hångel, fester och ’Sommarkrysset’ – och i sommar är stjärnan tillbaka igen

1 av 11 | Foto: Per Olof Sännås
NÖJE

i går utbröt det stor glädje bland Sveriges alla ”monsters” då nyheten kom att Lady Gaga spelar i Sverige den 30 augusti.

Dansa längst fram med Gaga

Konceptet för turnén är en fortsättning på Gagas förra turné ”The monsters ball tour” - komplett med dansande bikers på skrotupplag mixat med mörk julstämning. Men skrotsidan av scenografin är nedtonad till förmång för det mer gotiska. På bilder Gaga twittrat ut anar vi att sångerskan kommer att inhysas på scenen i ett stort gotiskt slott med tinnar och torn. Snäll som Gaga är kommer hon att låta de som köat längst, hennes mest hängivna fans, plats längst fram vid den gotiska slottsskapelsen.   
 

Lady Gaga - sagotanten

Lady Gaga är inte bara sångerska och megaartist, hon agerar även sagotant under sina spektakulära shower. Under denna turné kommer hon att berätta sagan om hur allt började, uppkomsten av kändisskapets kungarike, hur vi föddes och hur vi ska dö.   

Svenska anknytningar

När Lady Gaga har avslutat showen vill hon gärna äta en god middag, hänga med lite svenska vänner och kanske svinga sina lurviga. Nöjesbladet har kartlagt hennes förra vistelse och alla hennes svenska anknytningar. 

Krogar/platser

Grand Hôtel: Här bodde stjärnan under sitt senaste turnéstopp i Sverige. När hon var i Malmö tog hon in på hotellet Skt Petri i Köpenhamn.

Beirut Café: Iklädd skinnjacka, strumpbyxor och ögonmask åt stjärnan en libanesisk avsmakningsmeny och drack rödvin i vip-rummet efter konserten i Globen. Svenske producenten RedOne var med.

Collage: Efter att ha ätit middag på Beirut café drog stjärnan, med RedOne i släptåg, till nattklubben mitt på Stureplan.

Le Bar Rouge: På stjärnkocken Melker Anderssons franska krog avnjöt stjärnan en middag i flera timmar efter att ha avslutat helgens andra konsert i Globen.

Hells Kitchen: Hit gick hon efter att ha ätit middag på Le Rouge. Här kastade hon jackan (och hade då bara underkläder på sig) och dansade i sofforna till klockan halv fem på natten.

Cosmos studios, Hammarbyhöjden: RedOnes studio. Bland annat vistades hon en hel del här under Stockholmsbesöket 2010.

Samarbetspartners/vänner

Jonas Åkerlund: Videon till singeln ”Telephone”, med Beyoncé på gästsång, blev en snackis världen över. I filmen, som är gjord ihop med svenske regissören Jonas Åkerlund, är de två popdivorna inblandade i flera våldsamma situationer. Lady Gaga har berättat att hon själv kläckte idén till videon – och Åkerlund var den enda regissören som gick i gång på hennes idé fullt ut.

– Jag älskar Jonas, han tyckte min idé var konst och framtiden för pop­musik, har hon sagt till Nöjesbladet.

RedOne: Hiten ”Just dance” blev det stora startskottet på både hennes och Nadir ”RedOne” Khayats karriärer. Efter flera års vänskap skapade han det sound som skulle göra Lady Gaga stor.

– Vi skrattar mycket ihop. Hon är galen. Ibland jobbar vi i hennes buss eller skapar en liten studio i hennes loge innan en show, har RedOne sagt till Nöjesbladet.

Svenska språket

I musikvideon till låten ”Paparazzi” pratar Lady Gaga på svenska. Det här kan hon säga:

”Älskar du mig?”

”Puss, puss”

”Självklart”

”Sluta”

Hångel

Musikvideon till ”Papa­razzi” inleds med att vårt svenska stjärnskott Alexander Skarsgård och Lady Gaga (iförd endast underkläder) rumlar runt i sänghalmen och kysser varandra ömt.

– Han var mycket bra. Alexander var väldigt bra på att kyssas. Om jag skulle träffa Alexander här skulle jag pussa honom, har hon sagt till Nöjesbladet.

Men om det är unge herr Skarsgård eller hans svenska påbrå som intresserar henne är oklart.

– Alla vet att jag är svag för svenska killar, sa hon vid spelningen på Gröna Lund 2009.

Scener

2008 Stockholm, Gröna Lund

Tillsammans med bland andra Markus Fagervall och Molly Sandén uppträdde Lady Gaga i ”Sommarkrysset” den 25 augusti. Att Gagas tid inte var kommen i Sverige ännu märktes dels på att hon delade scen med svenska artistkolleger, dels på notisrubriken i Nöjesbladet: ”Molly i ’Sommarkrysset’”.

2010 Malmö arena

Tack vare en förlängning av hennes Europaturné med ”The Monster Ball” kom Gaga hit den 19 november. Nöjesbladet gav .

2009 Östersund, Storsjöyran

Den 1 augusti besökte stjärnan festivalen med sin turné ”The fame ball”. Hon lockade över 26 000 personer och satte publikrekord.

2012 Stockholm, Globen

Kommer till Sverige igen den 30 augusti med sin ”The born this way ball”-turné. Biljetterna släpps den 20 april.

2010 Stockholm, Globen

Kom hit den 7 och 8 maj då hon turnerade med ”The monster ball”. Nöjesbladet gav .

2009 Stockholm, Gröna Lund

Den 2 augusti fortsatte hon, efter stoppet i Östersund, med turnén ”The fame ball”. Här lockade hon en rekordpublik på 23 000 personer. Nöjesbladet gav .