Jerry Williams: ’Jag jagar alltid gåshudskänsla’

70-åringen drar ut på sommarturné & ger ut bok om träning

Foto: Lotte Fernvall
Gillar sin hoj I fjol firade Jerry Williams 50 år som artist. Nu drar han ut på en ny turné. ”Ibland åker jag hojen mellan spelningarna. Det blir roligast så”, säger Jerry Williams.
NÖJE

I kväll kickar Jerry Williams, 70, igång sin folkparksturné.

Med en kropp i topptrim.

– Jag tränar fem till sex gånger i veckan, säger sångaren som i höst släpper en träningsbok.

På 60-talet var han förband åt The Beatles och Little Richard. Jerry Williams, 70, älskar fortfarande att lira rock’n’roll.

I kväll drar han ut på ­festival- och folkparksturné.

– Jag får dunderkickar av att lira med ett tajt band. Det är väl en egotripp. Jag jagar alltid gåshudskänslan som jag får när det är världens drag och allt stämmer, säger Jerry Williams.

”En mörk period”

Att inte stå på scen har aldrig varit ett alternativ.

– Mitt längsta speluppehåll var när jag gjorde lumpen. Det var en mörk period. Det får inte gå för lång tid. Man rostar ihop om det går för lång tid, säger han.

Men det finns ingen risk för att Jerry Williams ska börja rosta. När sångaren inte står på scen tränar han hårt med kompisen och ­före detta bodybuildern Ulf Bengtsson, 58.

– Uffe var bra som fan på 70-talet. När han var som bäst tävlade han i EM och VM mot Arnold Schwarzenegger och Franco Columbo.

Träningspartner

Så fort kompisarna är i samma stad tränar de ihop. Och i senhöst släpper duon en träningsbok där de delar med sig av sin träningsfilosofi.

– Vi tränar hur mycket som helst. Det brukar bli fem till sex entimmespass i veckan, men aldrig mindre än tre pass. Jag brukar cykla och lyfta stång i gymmet, säger han.

Ulf kommer inte att hänga med på sommarturnén, men enligt sångaren finns det ingen risk för att träningen ska bli lidande.

– Vi peppar varandra över telefon. Han kan ringa och säga, ”nu har jag gjort 200 situps”. Då känner jag pressen och måste öka, ­säger Jerry Williams.

Slog igenom i The Violents

Namn: Erik Fernström, artistnamn Jerry Williams

Ålder: 70.

Bor: Täby i Stockholm.

Familj: Fru och tre barn.

Inkomst: 1 711 800 (taxeringsåret 2010)

Genombrottet: Slog igenom som sångare i The Violents i början av 1960-talet och har därefter haft en lång solokarriär.

Kända låtar: ”It started with a love affair”, ”I can jive”, ”Did I tell you”, ”Who’s gonna follow you home”.

Aktuell: Med sommarturné och i senhöst med tränings­boken ”Det är aldrig för sent att börja träna”.

Här kan du se 70-åringen showa

Turnédatum: 6/7 Järvsjö, Stenegård, 7/7 Arvidsjaur, Nattivalen, 13/7 Säter, Säterdalens Folkets Park, 14/7 Docksta, Skulefestivalen, 21/7 Tidan, Olstorps festplats, 24/7 Stenungsund, Stenungsbaden, 25/7 Sunne, Frykdalsdansen, 27/7 Helsingborgsfestivalen, 28/7 Motala Folkets park, 3/8 Nora, Folkets park och 4/8 Östervåla, Skogsvallen.

”Jerka” om …

... sina inspirationskällor:

”Just nu finns det en massa brudar som är asbra, som Amanda Jenssen, Veronica Maggio, Anna Ternheim och Helen Sjöholm. När jag hör dem blir jag inspirerad och sugen på att lira själv.”

... sex, droger och rock’n’ roll:

”Jag har aldrig pundat och inte rökt braj heller. Jag är väl en av få. Vi ­lirade med en del röjiga, engelska band på 60-talet. De som gick på myten om sig själva torskade.”

...framtiden:

”Jag tänker spela musik och turnera så länge folk vill lyssna. Annars får jag väl sitta i källaren och lira med polarna.”

ARTIKELN HANDLAR OM