Aftonbladet
Dagens namn: Folke
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Hon sjunger – för diktatorn

Amnesty om Loreens konsert i Vitryssland: Risk att hon utnyttjas

Hon tog ställning mot regimen i Azerbajdzjan.

Nu uppträder Loreen i Vitryssland.

På en festival som invigs av den starkt kritiserade presidenten Alexander Lukasjenko.

I kväll står Loreen på Sollidenscenen.   I kväll står Loreen på Sollidenscenen. Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

När hon vann Eurovision song contest hyllades hon för sitt tydliga ställningstagande mot regimen i Azerbajdzjan.

I dag uppträder Loreen med ”Euphoria” på en tv-sänd öppningsgala till den vitryska konstfestivalen Slavianski Bazaar i staden Vitebsk.

Flera andra Eurovision song contest-artister finns också på plats, bland annat norska vinnaren Alexander Rybak och de ryska gummorna i Buranovskiye­ Babushk som kom tvåa efter Loreen i Azerbajdzjan.

I en intervju på festivalens webbsida uppger festivalgeneralen Rodion Bass att Sveriges flagga kommer finnas utanför huvudarenan. Dessutom inviger den kontroversielle vitryske presidenten Aleksander Lukasjenko festivalen.

– Han är en diktator i ordets rätta bemärkelse och styr landet med järnhand. Det är ingen tvekan om att Vitryssland är en diktatur. Lukasjenko har ambitionen att kontrollera alla nivåer i samhället och skyr inte att ­använda våld när det behövs, ­säger Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

”Tveksamt att ställa upp”

I ett öppet brev publicerat på den oppositionella sajten Charter97 vädjar också anhöriga till politiska fångar i Vitryssland att Loreen inte ska låta sig användas i regeringens propaganda.

– Man bör ställa stor vikt vid det här brevet. Det är tveksamt att ställa upp över huvud taget och gör man det bör man markera att man står på de mänskliga rättigheternas sida och inte på regimens. Gör man inte det är det väldigt bekymmersamt, säger Martin Uggla.

Även svenska Amnestys pressekreterare, Elisabeth Löfgren, menar att konserten är problematisk.

– Om Loreen gör en markering och uttalar sig för mänskliga rättigheter kan besöket vara något positivt. Om hon inte markerar kan Loreen bli en del av ett propagandajippo för presidenten. Artisterna bör vara medvetna om att de kan utnyttjas av en förtryckande regim, säger hon.

”Tv-gala”

Loreens manager Torbjörn Sten bekräftar konserten i Vitryssland.

– Hon ska vara med i en tv-gala och den äger rum i morgon (läs: i dag) i Vitryssland.

I Vitebsk?

– Just det, dels är det en festival och så är det en tv-del och hon är med i tv-delen.

Det känns ganska kontroversiellt att uppträda på en tv-gala i Vitryssland?

– Loreen är väldigt insatt i Vitryssland och hennes engagemang för mänskliga rättigheter är inget som kommer och går ­utan som består. Loreen kommer att komma med ett uttalande när hon kommer hem, men inte innan. Det är för att vara försiktig.

Hur tänker du då?

– Det finns människor som kan råka illa ut och så vidare, så hon vill inte prata om det utan kommer att ha ett statement när hon kommer hem.

”Vill inte diskutera”

Förstår du att det blir diskussion när hon åker till en festival som invigs av Lukasjenko?

– Han inviger festivalen, hon spelar ju i tv-delen. Och hon kommer som sagt att kommentera det efteråt. Och vill inte diskutera det innan.

Men det finns ju en stor risk att hon blir en del i den vitryska propagandan?

– Ja, så länge hon brinner för mänskliga rättigheter ... det ­beror ju lite på vad hon gör av saken.

Varför tackade ni ja till spelningen?

– Det kommer du också få ta del av när hennes uttalande kommer.

En vitrysk polis brukar våld mot en demonstrant i Minsk förra julen.   En vitrysk polis brukar våld mot en demonstrant i Minsk förra julen. Foto: AP SCANPIX SWEDEN

Regimen tar hårdare grepp om Vitryssland

Enligt Amnesty har situationen i Vitryssland försämrats avsevärt sedan presidentvalet i december 2010 när Aleksander Lukasjenko, 57, vann ytterligare en gång. Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994.

I huvudstaden Minsk och runt om i landet utbröt protester. Demonstrationerna slogs ned med våld. Många oppositionskandidater greps och dömdes till långa fängelsestraff.

Vitryssland är det enda landet i Europa och i hela Centralasien som använder dödsstraff. Det rapporteras att fångar utsätts för tortyr för att ”erkänna” och får reda på sin dödsdom först strax före avrättningen. Senast i mars i år genomfördes två avrättningar i landet.

Yttrandefriheten beskrivs som begränsad. Journalister som skriver fritt gör det med stor risk. Enligt nyinkomna rapporter tillåts inte journalister, människorättsaktivister och oppositionsledare lämna landet.

Amnestys bedömning är att Vitryssland är ett land som grovt kränker mänskliga rättig­heter, och som president är Lukasjenko ­ytterst ansvarig.

Källa: Amnestys juniutskick 2012 till FN samt Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

Öppet brev till Loreen från vitryska anhöriga till politiska fångar

  ”Vi, mödrar och fruar till politiska fångar, vill att du ska veta att Vitryssland är ett land som styrs med hjälp av rädsla och laglöshet, och det finns ­ingen oberoende jury som ­utdömer dödsstraff.

Din konsert, kära Loreen, äger rum i det enda landet i Europa där presidentkandidaterna, under och efter valet, utsattes för tortyr i KGB:s fängelser (reds.anm: den vitryska underrättelsetjänsten), och som sattes bakom galler i flera år. Ett land där tusentals personer arresterades efter valen 2010 och över 30 personer dömdes till fängelse mellan 3 och 6 år, bara för att de vågade stå upp mot regimen.

 

  Vi kan inte påverka ditt val att delta i invigningen av Slavianski Bazaar. Och förstås, så kan vi inte beröva våra medborgares rätt att njuta av din musik och talang.

Men vi hoppas att du kommer ihåg att den här festivalen alltid har använts av regeringen som en kraftfull möjlighet att visa ett internationellt stöd för regimen.

Snälla, låt dem inte använda ditt namn och din närvaro till sin fördel.”

Källa: http://www.charter97.org/en/news/2012/7/10/54867/

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet