’Undrade om jag ens ville leva mer’

Spotify-grundaren Daniel Ek om sin mörka depression

Foto: AP
PRATAR UT I RADIO ”Sommar i P1” där Daniel Ek berättar om sin jakt på framgång sänds på P1 i dag klockan 13.00.
NÖJE

Jakten på framgång höll på att kosta honom livet.

I ”Sommar i P1” berättar ­Spotify-grundaren Daniel Ek om den mörka depressionen.

– Jag undrade om jag ens ville fortsätta leva, säger han.

Han startade sitt första företag­ som 14-åring.

I dag är ­Daniel Ek, 29, grundare av Spotify – och utsedd till en av ­världens mest inflytelserika personer 2012 av Time ­magazine.

Men vägen dit har kantats av självtvivel och oron över att inte ha mat på bordet. I ”Sommar i P1” berättar grundaren om vägen till framgång.

– Jag har inte alltid förstått allvaret i situationer jag befunnit mig i. Det har funnits perioder där det ­varit tufft. Ett tag var det nära att jag gick i personlig konkurs, säger han i programmet.

”Körde in i depression”

Men så sålde han några av sina ­företag och lyckades få ut en större summa pengar. Då trodde han att allt skulle vara löst, men så blev det ­inte.

– Jag kände mig alltid lite utanför när jag var yngre. Så när jag hade pengar tänkte jag att jag äntligen skulle få ha lite framgång med alla tjejer. Så jag köpte en sportbil och tänkte ”nu kör vi”. I stället körde jag rätt in i en depression, säger han.

Tjejerna var inte de han trodde, världen inte som han ville. Så Daniel gick inte utanför dörren på en vecka. Sedan åkte han till föräldrarnas hus och försökte förstå vad som egentligen gjorde honom lycklig.

– Jag var sjukt deppig och undrade om jag ens ville fortsätta leva. Jag ­hade många tvivel om vem jag var, eller kanske mer om vem jag ville ­vara, säger han.

”Ville förändra världen”

Först visste han varken ut eller in, men sedan insåg han vad som gjorde honom lycklig.

– Jag ville verkligen göra något som kunde förändra världen. Jag ­förstod äntligen att mitt liv alltid haft två teman, musik och teknik, och det var genom att förena dem som jag hittade ut ur mörkret.

Det här är Spotify

Daniel Ek, 29, grundade 2006 musiktjänsten Spotify. Daniels ambition var att lansera en musiktjänst som använde sig av modern teknik – på laglig basis.

Genom att få med de stora skivbolagen som delägare i bolaget kunde han 2008 lansera Spotify i Europa. 2011 expanderade bolaget till Nordamerika. Spotify går med förlust: 2010 med 253 miljoner kronor och 2011 med 402 miljoner kronor.