Här blir Loreen en del av den vitryska propagandan

”Det räcker inte med ett uttalande i Sverige”

1 av 3 | Foto: AP
SJUNGER PÅ VITRYSK PROPAGANDE Det var sent i går kväll som Loreen uppträdde i en tv-sändning i Vitebsk, Vitryssland. Evenemanget är en del av de årliga festligheter som invigs av landets diktator Alexander Lukasjenko.
NÖJE

Här blir Loreen en del av den vitryska propagandan.

I efterhand ska Loreen göra ett uttalande - men skadan är redan skedd.

– Det här är en propagandaseger för Lukasjenko, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

Foto: Jörg Carstensen/IBL
JORDSKREDSSEGER Loreen fick Europa på fall under Eurovision Song Contest i Baku.

Det var i går som Nöjesbladet kunde avslöja att Loreen skulle uppträda på den tv-sända konstfestivalen Slavianski Bazaar i Vitryssland under torsdagskvällen.

Invigdes av Lukasjenko

Festivalen invigdes av den kontroversielle vitryske presidenten Aleksander Lukasjenko.

Loreen, som hyllades för sitt ställningstagande mot regimen i Azerbajdzjan, förväntas komma med ett uttalande i dag som förklarar varför hon valde att uppträda i Vitryssland.

Men skadan är redan skedd, enligt Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

– Vill man stödja mänskliga rättigheter så räcker det inte med ett uttalande i Sverige. Det vitryska folket får ju inte ta del av om hon gör någon protestaktion här. Vitryska medier är väldigt hårt censurerade och kommer inte skriva om det, säger hon.

”Propagandaseger”

Loreens spelning i Vitryssland beskriver Elisabeth Löfgren som en propagandaseger för regimen.

– Det är klart att det är en jättepropagandaseger för Lukasjenko att det kommer väldigt kända artister och uppträder i landet, säger hon.

Att Loreen inte gjorde ett uttalande i Vitryssland förklarade hennes manager Torbjörn Sten med att "människor kunde råka illa ut".

– När man kommer som en stjärna är man i viss mån omöjlig att nå för regimen. Jag förstår inte vad det där skulle handla om. I Vitryssland kommer man nu se henne som en stjärna som sprider glans över regimen, säger Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

ARTIKELN HANDLAR OM