”Lärarna ville sätta dit mig”

Emma Knyckares humor ställde till det – nu gör hon succé i ”Morgonpasset”

Foto: Julia Lindemalm
VARIERAT JOBB Emma Knyckare är programledare för både ”Tankesmedjan”, ett satirprogram, och ­klassiska ”Morgonpasset”. En variation hon tycker om.
NÖJE

Teaterlärarna låste fast henne på vinden och gav henne ­ångest.

När Emma Knyckare sedan hittade ståuppscenen kom hon hem.

Nu leder hon ”Morgon­passet” i P3.

Varje morgon ringer klockan 04.45. En kvart senare parkerar Emma Knyckare, 24, sin cykel utanför radiohuset.

– Det blir konstiga kläd­kombinationer, jag tror inte att jag har lyckats klä mig så att jag trivs en enda morgon. Nu har jag en konfirmationsblus och en ­finbyxa med hiphopskrev.

Leder ”Morgonpasset”

Hon har gjort sig känd som ­frispråkig programledare i P3:s satirprogram ”Tankesmedjan”. För andra sommaren i rad leder hon nu ”Morgonpasset” tillsammans med Rikard Diego, 26.

Emma älskar att få växla ­mellan den folkliga lyssnarkontakten i morgonprogrammet med de välplanerade satirsändningarna.

– Det bästa med radio är att det går så himla fort, men det är också nackdelen. Att man inte alltid tänkt på hur det man säger kommer att tas emot.

”Förstörde för lärarna”

Hon pluggade teater på gymnasiet och gjorde mest humorsketcher. När hon sedan fortsatte med teatern blev det för mycket.

– Alla säger att folkhögskolan är den roligaste perioden i livet och det var den, men jag fick ångest. Det kändes som att jag förstörde för lärarna när jag inte­ fattade.

Hon hade svårt att ta ­teaterövningarna på allvar. Hon ville vara rolig.

– Lärarna ville sätta dit mig, en gång låste de in mig på ­vinden under en övning. Så sa de: ”Din bror har blivit kidnappad av terrorister”, men det ­hade han ju inte. ”Jo, du har fem minuter på dig att ta dig loss!”. Det finns inget utrymme för ­rationellt tänkande i metod­skådespeleri.

När hon sedan hittade till ståuppscenen var det som att komma hem. Där har hon träffat många av sina vänner. Emmas öppna sätt är lätt att tycka om.

– Idag ska jag gå på kompisdejt med fotografen som tog ­bilder till ”Morgonpasset”. Jag tyckte hon var så härlig och då kändes det konstigt att vi inte skulle ses mer. Det är andra ­dejten i dag, vi ska dricka rullad öl. Tänk om det går åt helvete.

Det här är Emma Knyckare:

Namn: Emma Margareta Knyckare

Ålder: 24 år.

Bor: Lägenhet i Malmö.

Inkomst: ”Lägre än min manliga kollega”, 104 028 kr (taxeringsår 2011)

Familj: Mamma­ Lotta, pappa Jörgen och brorsorna Oskar och ­Anton.

Aktuell: ”Morgonpasset” och ”Tankesmedjan” i P3, har setts i ”Extra ­Extra” i TV3.

Vännerna om Emma

Hanna Olsson, producent Tankesmedjan:

– Hon är väldigt rolig och har en associationsförmåga som är helt fantastisk! Man vet aldrig vad som händer när man ger henne ett ämne. Inför en ståuppshow sa hon ”Jag har köpt ett nummer av Min häst som jag tänkte läsa på scen”. Så står hon och läser ur den på kvällen och det blev så jäkla bra.

Nanna Johansson, sidekick Tankesmedjan:

– Vi hade gemensamma vänner, så kom hon fram på Bokmässan för några år sedan och frågade om jag ville komma hem till henne och äta hamburgare. Jag sa jag och sedan hade jag jätteångest att det skulle vara kött i dem, jag hade inte sagt att jag var vegetarian. Men det var det inte.

Ola Svensson, sidekick Tankesmedjan:

– Hon är en av mina bästa vänner. Jag tycker om henne väldigt mycket, hon är lätt att ta till sig och tycka om.

Emma om...

...sina rädslor:

– Det är väl det vanliga, jag är dörädd för djuphavsfiskar. De är så jävla äckliga, jag fattar inte hur folk kan dyka frivilligt och betala för det.

...uppväxten:

– Jag kommer från Rolfstorp mellan Ullared och Varberg, där det fanns många barn. Det var onödigt att vara taskig mot någon för då hade man ingen att leka med.