Sanningen bakom diktaturshowen

Loreen hade hemliga möten med människorättskämpar

1 av 3 | Foto: AFP
Dubbel agenda Loreen har kritiserats för sin spelning i Vitryssland. Nu berättar hon om den andra anledningen till att hon var där – för att träffa människorättsförsvarare tillsammans med Civil rights defenders.
NÖJE

Det var både riskfyllt – och förbjudet.

Nu berättar Loreen om det hemliga samarbetet inför uppträdandet i Vitryssland.

– Dessa modiga människor riskerar allt vad de har, säger Loreen via Civil rights defenders.

I torsdags uppträdde hon för den kontroversielle vitryske presidenten Aleksander Lukasjenko. Kritiken haglade – men nu berättar Loreen om sanningen bakom framträdandet.

Tillsammans med människorättsorganisationen Civil rights defenders använde Loreen sitt uppträdande för att nå ut till de förtryckta i landet. I går träffade Loreen människorättsförsvarare i Vitryssland – ett möte som varit planerat sedan vinsten i Eurovision song contest i maj i år.

– Loreen ansåg själv att situationen i Vitryssland var problematisk, inte minst på grund av festivalen, så inför framträdandet diskuterade vi om vi kunde göra något positivt av det. Det kunde vi genom att träffa några av de mest utsatta i landet, säger Robert Hårdh, chef för Civil rights defenders.

Var rädda för läckor

För allas säkerhet har Loreen tvingats vara tyst om det hemliga samarbetet.

– Vi ville inte sätta de inblandades säkerhet i ytterligare risk. Det är redan så pass stort intresse för vad Loreen gör och vad hon har för sig, så vi ville inte att det skulle läcka ut i förväg. Vi var tvungna att prioritera säkerheten, säger Robert Hårdh.

I går träffade Loreen Natalja Pintjuk, frun till fängslande vitryske människorättskämpen Ales Bialiatski. Han sitter fängslad sedan ett år tillbaka på grund av kritik mot den vitryska regimen. Inbjudna till mötet var flera oberoende vitryska medier.

I detta nu sprids nyheten om Loreens engagemang i Vitryssland, enligt Robert Hårdh. Loreen skänkte också 75 000 kronor av sitt gage för att stödja arbetet i landet.

– Det är känsligt i och med att det är förbjudet att ta emot internationella bidrag, men det betyder jätte­mycket och möjliggör snabba insatser till utsatta människorättsförsvarare, säger Robert Hårdh.

Så här säger Loreen själv via Civil rights defenders:

– Jag önskar att det inte fanns politiska fångar i Vitryssland och att människorättsförsvarare kunde fortsätta sitt viktiga arbete. De offrar allt i kampen för mänskliga rättigheter och förtjänar omvärldens stöd.

”Propagandajippo”

Svenska Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren är fortfarande skeptisk till Loreens hemliga möte:

– Det är positivt att Loreen vill ge sitt stöd till arbetet för mänskliga rättigheter i Vitryssland, men vi delar den oron att deltagandet i festivalen riskerar att uppfattas som ett propa­ganda­jippo för regimen.

Det här har hänt Loreen i Vitryssland

När Loreen deltar i Euro­vision song contest i Azerbajdzjan tar hon ställning för de mänskliga rättig­heterna i landet.

Nöjesbladet avslöjar att Loreen ska uppträda på vitryska konstfestivalen Slavianski Bazaar i staden Vitebsk, en festival som invigs av kontroversielle presidenten Aleksander Lukasjenko. Framträdandet kritiseras av Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren, samt av Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. De menar att Loreen riskerar att bli en del av presidentens propagandajippo. Anhöriga till vitryska politiska fångar skriver ett öppet brev till Loreen där de ber henne se till att hennes närvaro inte används till propagandans fördel.

Loreen har ett hemligt möte med Natalja Pintjuk, fru till Ales Bialiatski, ordförande för organsiationen Viasna och en av Vitryssland mest kända människorättsförvarare som fängslades förra året. Loreen tar del av situationen i Vitryssland och skänker 75 000 kronor av sitt gage till hjälp för människorättsförsvararna. Vitryska oberoende medier fanns på plats för mötet.