Berts nya kelgrisar är sju riktiga stinkbomber

Karlsson om sitt senaste projekt: ”Jag är sugen på att ta en bit”

1 av 4
NÖJE

På Bert Karlssons camping bor numer några riktiga stinkbomber.

Mångsysslaren har importerat sju ungerska ullsvin.

Ett ögonblick.... Bert Karlsson, 67,

som nu även kan sätta gris­bonde på sitt cv – efter att ha importerat sju ­ungerska ullsvin.

– Ja, jag har köpt ett gäng ullsvin. Det har varit ett rent helvete att få in dem i Sverige – det har tagit mig två och ett halvt år. Det finns inga sådana här svin i Sverige, så restriktionerna är stora. Jag fick specialhämta dem med specialbil. – Jag köpte dem av ett skäl – det finns ingen som har dem här.

Vad ­tänker du ­göra med dem?

– Egentligen skulle jag ha haft dem i djurparken jag startat på min camping. Men det har blivit ett otroligt intresse för köttet på de här svinen. Michelinkrogen Frantzen och Lindeberg i Stockholm ville köpa dem, det är tydligen en riktig gourmetgrej. Han låg på som fan.

Hur smakar köttet?

– Det kan du läsa på ­internet. Jag har inte smakat det själv, men det ska tydligen vara en ­väldigt annorlunda smak. Jag är sugen på att ta en bit, men jag har inga svin jag kan avliva än.

Rasen är känd för sin unkna lukt. Kommer folk verkligen vilja ­närma sig de här djuren på din djurpark?

– Jo, de luktar illa. ­Speciellt de stora, de är inte roliga, de är som en blandning av gris, får och vildsvin. Men de små går bra att ha på djurpark.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Bra väder så att alla människor kommer till min camping. Det är en playa som inte finns ­någon annanstans – så nära Thailand man kan komma.

Bert Karlsson

Ålder: 67

Bor: Skara

Yrke: Entreprenör, skivbolagsdirektör, författare, debattör