Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Drabbad av cancer – i ryggen

Hustrun Birgitta om Magnus Härenstams kamp: ”Vi har gott mod”

Det senaste decenniet har kantats av sjukdomar och motgångar för Magnus ­Härenstam.

För första gången på länge var han kärnfrisk – redo att ge en humorföreställning om kroppens förfall.

Då kom beskedet: cancer.

– Vi behåller gott mod, både Magnus och jag, ­säger hustrun Birgitta.

Det är ännu ett bakslag av många i raden.

I början på sommaren fick Magnus Härenstam, 71, ­beskedet om att han har cancer i ryggen.

Den folkkäre tv-profilen valde i går att själv berätta om sjukdomen.

– Tumören har upptäckts i ett relativt tidigt skede och allas förhoppningar är att behandlingen ska ge positiv effekt, hälsar han i ett kort pressmeddelande.

Härenstam meddelar samtidigt att han tvingas ställa in föreställningen ”Morsning & goodbye” som skulle ha gått på Intiman i Stockholm i höst.

– Jag tycker naturligtvis att det är sorgligt, men jag tror verkligen att Magnus klarar sig igenom det här, han är stark. Den dagen han känner sig frisk nog så finns scenen här för ­honom, säger Vicky von der Lancken, nöjesproducent och teaterchef.

”Alltid på gott humör”

Bara veckor innan han fick beskedet avslutade han inspelningarna av SVT:s barnserie ”Sam tar över”.

– Han var till synes kärnfrisk och välmående, alltid på gott humör. Det var ­jätteroligt, helt fantastiskt att jobba tillsammans med honom, säger projektledare Johanna Gårdare.

Den 17 juni skulle Härenstam ha närvarat vid invigningen av utställningen ”Fem myror är fler än fyra elefanter” på länsmuseet i Jämtland.

”Hjälpt med rådgivning”

Men den sjukdomsdrabbade tv-profilen stannade hemma.

– Han var inte med på invigningen. Men han har varit här uppe ett antal gånger och hjälpt oss med rådgivning, säger Henrik Zipsane, museichef för Jamtli.

Cancerbeskedet kom ­bara ett år efter att tv-profilen uppsökte sjukhus med en svullen vad. Det visade sig vara en blodpropp som spred sig till lungorna. ­Redan samma dag som han lämnade sjukhuset stod ­Härenstam på scenen i ­Helsingborg för sin roll i ­teaterpjäsen ”Viva la Greta”.

– Det är som att den svartvita filmen som jag vaknade upp till nu har blivit färgfilm, sa han glatt då.

Magnus Härenstam har tidigare varit i absolut närkontakt med sjukdomen. 2003 avled hans fru sedan 1972 av lungcancer. En kort tid därefter fick han själv reda på att han hade prostatacancer.

Gifte sig på båt

2007 bekräftade han att han har en relation med Birgitta Plånborg. Hon var hans frus bästa vän och paret har känt varandra i 30 år. De gifte sig två år senare på båten m/s Enköping vid Nybroviken i Stockholm.

När Nöjesbladet når frun Birgitta berättar hon att hennes make nu lägger all sin kraft på att återhämta sig från de påfrestande behandlingarna mot cancern.

– Vi behåller gott mod, både Magnus och jag. Vi har stora förhoppningar om att han ska bli frisk och stå på scenen igen, ­säger hon.

Sorgerna och skandalerna som har skakat Härenstam

9 maj 2003: Magnus Härenstams fru sedan 1972, Anita, avlider efter att ha kämpat mot lungcancer i ett drygt år. Hon blev 60 år.

– Magnus har varit ett otroligt stöd för henne. När hon var på sjukhus i Danmark under flera veckor fanns han vid hennes sida hela tiden, berättade vännen och skådespelerskan Irene Söderblom.

Bara månader senare kom nästa chock: han hade själv drabbats av prostatacancer.

2004: Några år innan hans frus död avslöjades det att programledaren haft en otrohetsaffär på 80-talet som resulterade i en dotter. Ett år senare, 2004, berättade han om ytterligare ett förhållande, som ska ha pågått till och från under något års tid på 80-talet. Den påstådda älskarinnan har dock förnekat affären.

3 december 2005: Får sparken från Jeopardy. Orsaken uppgavs vara att han lockade för gamla tittare.

– Det är blandade känslor nu. Det känns vemodigt, men det finns också ett uns lättnad i det, han då.

14 juni 2011: Magnus Härenstam drabbas av en blodpropp i benet, som sedan letade sig upp i lungorna. Han blev tvungen att lägga in sig på sjukhus. Han ­behandlades med blod­förtunnande medicin för att lösa upp proppen.

– Det är urtrist att ligga här. Jag mår inte dåligt men man får vara lite försiktig med ­sådana här blodproppar, sa han från sjukhussängen.

Slog igenom i ’Fem myror är fler än fyra elefanter’

Namn: Magnus Härenstam. Ålder: 71. Bor: Stockholm. Yrke: Programledare och skådespelare. Familj: Hustrun ­Birgitta samt tre barn.

Genombrottet kom 1973 med barnprogramsklassikern ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, tillsammans med Eva Remaeus och Brasse Brännström. Den senare kom Magnus Härenstam arbeta tätt ihop med under nästan två decennier. Bland annat med showen ”Varning för barn” och tv-serien ”Magnus och Brasse show”.

Under 70-talet gjorde Magnus Härenstam också film med några av våra mest kända regissörer. Bland annat med ungdomskompisen Lasse Hallström i filmen ”En tjej och en kille”.

På 80-talet fortsatte karriären med en stor roll i ”Göta kanal” samt i en rad tv-produktioner. Som exempelvis ”Lagt kort ligger” där Härenstam var programledare.

1991 drar ”Jeopardy” i gång i Sverige. Programmet leds av Magnus Härenstam. Något han fortsatte göra i femton år. Vid sidan av jobbet som lekledare i tv hann han även skådespela en del på vita duken.

Under 2000-talet har Magnus Härenstam bland annat medverkat i en uppsättning av ”Det våras för Hitler” på Chinateatern.

 

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet