Bråkar på bio – är kära hemma

Mårten Klingberg och Marie Robertson om att spela mot varandra i ”Cockpit”: Gillar man någon har man mycket gratis

Foto: JERKER IVARSSON
Privat är Mårten Klingberg och Marie Robertson ett par. När Mårten skulle regissera ”Cockpit” innebar det inte en gräddfil för Marie – hon fick provspela för rollen. I filmen blir Maries rollfigur förälskad i Jonas Karlsson, en man som klär ut sig till kvinna.
NÖJE

I ”Cockpit” spelar de ­konkurrerande piloter.

I verkligheten lever de ihop.

Men både Marie Robertson och Mårten Klingberg fick provfilma för att få jobbet. Trots att han är ­regissör.

Foto: Nordisk Film
Marie och Jonas Karlsson.

I ”Cockpit” låtsas piloten Valle (Jonas Karlsson) ­vara Maria för att få jobb. Mårten Klingberg som gjort filmen spelar också hans pilotkollega Jens.

På din blogg kallar du din rollfigur sexistisk och självgod.

– Det var en jäkligt kul ­figur att göra, säger Mårten Klingberg. Jag hade förmodligen velat drämma ­något hårt i skallen på ­honom om jag hade mött honom ute. Han är långt ifrån hur jag funkar privat.

Provfilmade mycket

Är det svårare att ge en roll till Marie när ni lever ihop?

– Ja, det är ett stort projekt och jag skulle aldrig driva igenom att ge henne en roll om ingen annan tyckte det var en bra idé. Marie fick provfilma jättemycket och vi testade även flera andra. Sedan är det klart att jag tycker att det är jättekul att det blev just hon! Viktigast var att hitta den som funkade bäst med Jonas, för att man som ­publik skulle heja på dem. Det blev några vändor med videokameran för oss tre hemma i vardagsrummet.

Det var inte bara hon som fick kämpa för att få rollen.

– Mårten provfilmade sig själv också, säger Marie ­Robertson. Han ville vara ­säker på att manusförfattare och producenter var med på tåget. Till slut stod det mellan honom och två-tre till. Han valde det som var bäst för filmen.

”Ingen slump”

Upptäcker man nya sidor hos varandra när man arbetar tillsammans?

– Det är ingen slump att folk som känner varandra väl jobbar ihop, säger ­Marie Robertson. Det är vanligare att jag arbetat med personer flera gånger. Gillar man någon och det går bra att samarbeta så har man mycket gratis.

Vad var svårast?

– Det tuffaste var att ­göra flera jobb samtidigt. Jag höll på med nattinspelningar på ”Äkta människor”, ­säger ­Marie ­Robertson.

Mårten & Marie

Namn: Mårten Klingberg. Född: 1 april 1968 i Spånga. Bor: Stockholm. Familj: Sambo med Marie Robertson. Roller: ”Bert”, ”Petri tårar”, ”Beck”-filmerna, ”Kontorstid”. Regisserade även ”Off­side”. Kuriosa: Bloggar och skriver ­krönikor om löpning för Runners world.

Namn: Marie Robertson. Född: 14 april 1977 i Sunne. Bor: Stockholm. Familj: Sambo med Mårten Klingberg. Roller: ”Rederiet”, ”Rallybrudar”, ”Sol­sidan”, ”Hur många lingon finns det i världen?”, ”Äkta människor”. Kuriosa: Har läst in flera ljudböcker.