Svenskan klar för tv-succén

MyAnna Buring har fått en roll i ’Downtown Abbey’

1 av 3 | Foto: AP
27-åriga MyAnna Buring som är mest är känd från ”Twillight”-filmerna ska nu spela tjänstekvinna i BBC-serien”Downtown Abbey”.
NÖJE

Först intog hon ”Twilight”-filmerna.

Nu väntar nästa supersuccé för MyAnna Buring, 27.

Den svenska skåde­spelerskan har fått en roll i nya säsongen av ”Downton Abbey”.

Tillsammans med ”Bad Girls”-skådisen Simone Lahbib kommer MyAnna spela två av familjen Crawleys tjänstekvinnor, skriver Daily Mail.

Olika karaktärer

Hennes största roll ­hittills i karriären har ­annars varit som vampyren Tanya i de två sista ­filmerna i ”Twilight”-­serien.

– Det går inte att få två projekt som är mer olika än ”Twilight” och ”Downton Abbey”, säger Buring till Sunday Times.

– Många av mina tidigare roller har varit nutida så det kändes spännande när erbjudandet kom om ”Downton”.

Nu spekuleras det i om de två nya rollerna plockats in för att öka intresset för ­serien bland tonårsflickor i USA. ”Downton Abbey” har haft en publik på 17,1 miljoner personer i USA, men främst bland de lite äldre tittarna.

Väcka intresset

– Tonårstjejerna här i USA är fullständigt galna i ”Twilight”. Det kan räcka med att de plockar in en skådis som Buring som de känner igen för att väcka intresset för ”Downton” även bland den yngre publiken, säger Hollywood.coms ­redaktör Paul Dergarabedian till Daily Mail.

Spelade Vampyr

Ålder: 27 (fyller 28 den 22 ­september)

Bakgrund: Född i Sverige men uppväxt i Mellanöstern. Flyttade till England som 16-åring där hon började studera drama. Haft småroller i ”Morden i Midsomer”, ”Doctor Who”, och flera andra brittiska dramaserier. 2009 ­gjorde hon huvudrollen i komedikräckisen ”Lesbian Vampire ­Killers” och på temat vampyrer fortsatte det sedan med rollen som Tanya i ”The Twilight Saga: Breaking Dawn” del 1 och 2.

Aktuell: I rollen som familjen Crawleys framåttänkande hushållerska Edna i nya säsongen av ”Downton Abbey”.

Serien är nominerad till 16 Emmys

MacLaine.

– På godset Downton Abbey på engelska landsbygden bor adelsfamiljen Crawley med sitt tjänstefolk i kostymdramat som utspelar sig i början av 1900-talet.

– En av de populäraste figurerna i serien spelas av tvåfaldigt Oscarsbelönade Maggie Smith som gör änkegrevinnan ­Violet Crawley av Grantham.

– Serien har belönats med en Golden Globe för bästa miniserie och fick förra året sex ­Emmys av de elva nomineringarna. I år har ­serien nominerats till hela 16 Emmy.

– I Sverige sänds Downton Abbey på SVT och förutom MyAnna Buring kommer även den nya säsongen att bjuda på ett inhopp från Shirley MacLaine.