Artist högg sig själv i bröstet

1 av 3 | Foto: Nelly Gustafsson
Under scenshowen brukar Panda Da Panda köra in en trämachete i armhålan. Men under en spelning missade han och tryckte in den i bröstet.
NÖJE

Artisten Thibo Girardon, mer känd som Panda Da Panda har gjort sig känd för sina spektakulära och livsfarliga liveshower. Men i lördags gick det lite för långt. Av misstag högg han sig själv i bröstet med en machete.

– Den gick med full kraft rätt in i bröstet, säger Thibo Girardon, 24.

I lördags uppträdde artisten Thibo Girardon vid årets NOA-festival i Skanör. I koreografin för låten "Taggatråd" brukar han svinga en machete i ek och köra in den under armhålan, men i lördags gick det fel. I stället för att hamna under armen körde han med full kraft in macheten i bröstet, intill lungan.

– Det kom en skvätt blod precis när det hände. Jag kollade på det och tänkte, å nej, det måste sys, säger Thibo Girardon.

Tvingades bryta

Men han hällde lite vatten på det öppna såret och sjöng två låtar till innan han tvingades bryta. Illamåendet tog över.

– Efter att ha kollat med ambulanspersonalen gick jag ut till publiken och sa att jag inte kunde fortsätta. Jag mådde för dåligt och fick åka in till sjukhuset, säger han.

Han upplevde att publiken blev chockade, men han hoppas att de hade förståelse för olyckan.

Tre centimeter djupt

På akuten konstaterades att såret var drygt tre centimeter djupt men på grund av en liten luftficka intill lungan var det inte möjligt att sy.

– Nu får jag vara lite mild ett tag så att såren kan läka. Jag kommer inte att kunna rejva lika hårt på mina kommande spelningar, säger Thibo Girardon.

"Tänk om det nuddat lungan"

Efter händelsen har han blivit mer försiktig och kommer att ändra i koreografin till nästa spelning på Emmabodafestivalen på fredag.

– Jag kommer inte att ha samma gest igen, jag måste hitta på något nytt som är lite lugnare, säger han och blir eftertänksam:

– Tänk om det nuddat lungan.

FAKTA

Fler som skadat sig på scen

Popstjärnan Lady Gaga fick en hjärnskakning efter att en dansare av misstag slog en påle i hennes huvud i juni i år under en show på Nya Zeeland. Trots skadan sjöng hon de sista 16 låtarna som ingick i showen.

Black Veil Brides-sångaren Andy Biersack, bröt tre revben efter ett fall på scenen i juni 2011 under en föreställning i Hollywood, Kalifornien. Trots den allvarliga skadan fortsatte han showen.

Hollywoodstjärnan Cate Blanchett fick en huvudskada under en teaterföreställning i Sydney 2009. Hon träffades i huvudet av en stor radio och fick blödande avbryta föreställningen.

Sångaren Howard Donald i gruppen Take That togs in på sjukhus efter att ha skadat lungan under en konsert i Milano 2007. Det var under ett avancerat dansnummer som bland annat innehöll en volt som hans lunga kollapsade.

Schlagerstjärnan Magnus Carlsson föll från scenen under sin julshow i Nacka 2006. Han fick uppsöka akuten för ryggskador.

Den svenske illusionisten Joe Labero fick en kraftig smäll på skallen när någon gick fel under utbrytningsnummret "Dödsbordet" i Köpenhamn 2003. Såret var så djupt att skallbenet var framme.

Sångerskan Pernilla Söderström i den svenska gruppen Avec fick en spricka i höger fot och stukade både fötter och knän när hon handlöst föll av scenen i Stefan och Kristers jubileumsshow, ”20 år under bältet” i februari 2000.

Dahni Lennevald i A-Teens skadade sig allvarligt vid en konsert i Los Angeles 2000. Det var när han skulle göra ett sluthopp över tjejerna och landa i en sorts split som det i landningen knakade till rätt rejält i vänsterbenet och han fick bäras ut av scenpersonalen.