Eva Dahlgren: ”Jag förlorade kärleken till musiken”

Sångerskan om sin trettioårskris, musiken och kärleken till barnen

1 av 3
”BLEV LITE DIVIG” Efter framgångarna med ”En blekt blondins hjärta” upptäckte Eva Dahlgren sina sämre sidor. ”Jag kände att jag blev en människa som behövde daddas med för att man ­inte hann med allt. Så blev man lite divig. Usch, det passar inte mig.” säger hon.
NÖJE

Med ”En blekt blondins hjärta” sköt Eva Dahlgrens karriär i höjden.

I ”Virtanen med” i P4 berättar sångerskan att det var en av hennes ­mörkaste stunder.

– Jag fick en trettioårskris, säger hon i programmet.

I oktober ger sig Eva Dahlgren, 52, ut på stor höstturné med ”Eva Dahlgren live 23 sånger”.

Men det fanns en tid när sångerskan vantrivdes på de stora scenerna.

1991 släppte Eva Dahlgren ”En blekt blondins hjärta”. Albumet sålde en halvmiljon exemplar och vann fem grammisar. Året därpå åkte Dahlgren ut på Rocktågetturné, men ­kände bara tomhet.

– Allt jag älskade med musiken försvann bort där i luften framför så många människor. Jag kunde inte hantera den stora scenen. Jag trivdes inte där och jag kände mig otillräcklig, säger Eva Dahlgren i programmet ”Virtanen med” i P4.

Längtade bort

Framgångarna lockade dessutom fram hennes sämsta sidor.

– Jag kände att jag blev en människa som behövde daddas med för att man ­inte hann med allt. Så blev man lite divig. Usch, det passar inte mig.

Karriären gick på högvarv, men Eva Dahlgren längtade bort.

– Det var en trettioårskris. Jag var 32 år gammal och började längta efter barn. Jag förlorade känslan för nödvändigheten att skriva musik. Livet började vända och jag började få andra intressen, säger hon.

Ny kärlek – nya barn

Några år senare ersättes längtan med kärlek. 1996 registrerade Eva Dahlgren och Efva Attling partnerskap – och möttes av en våg av intresse för sitt privatliv.

– Vi förstod att det skulle uppmärksammas, men inte så mycket och så länge. När vi åkte på semester visste vi inte om människorna runt oss var turister eller paparazzifotografer. Helt plötsligt blev vi på vår vakt, ­säger hon.

Men relationen förde främst med sig stora glädje­ämnen. Eva Dahlgren blev plastmamma till Efva Attling och Niklas Strömstedts två barn.

– Det var fantastiskt att helt plötsligt få barn. Jag ­hade ju haft en väldigt stark barnlängtan. Det var skönt att laga mat och läsa läxor med barnen, säger hon.

Fotnot: ”Virtanen med” sänds i P4 Sveriges Radio i ­morgon söndag, klockan 08.05–10.00.

Eva ­Dahlgren om...

... sin sexualitet:

– Jag har alltid varit en fri fågel när det kommer till min sexualitet. Det var inte alls komplicerat för mig, men kanske för min omgivning. Jag värjer mig mot indelningen i fack av sexualitet som folk håller på med. Jag har alltid känt att man ligger med den man tycker om. Inte alla dock.

... sin relation till Melodifestivalen, som hon tävlade i 1979 och 1980:

– Jag kanske skulle ha tänkt igenom det ­lite. Jag var ju aldrig någon riktig schlagertjej i själen, någon som tycker om schlagerfestivalen, det har jag aldrig gjort. På den tiden fanns det inte så många program där man kunde visa upp sig. Schlagern var en helt annan värld, det var jättekonstigt.

... ”Så mycket ­bättre”:

– Jag hade varit ute och rest med min ­monologföreställning väldigt länge i Sverige. Efteråt kom folk fram och sa ”vad rolig du är, jag trodde inte alls att du var på det sättet”. Ska jag åka runt hela livet för att folk ska förstå att jag inte bara är som mina låtar. Det var ett sätt att visa att jag är flerdimensionell. Jag vill lura mig själv in i musiken och bli inspirerad av ­andras låtar.

Eva Dahlgren

Ålder: 52. Bor: Stockholm och New York. Yrke: Musiker. Familj: Hustrun Efva Attling och två bonusbarn.