Biljett Nu:s vd begärd häktad

Misstänkt för grovt bedrägeri – nu är företagets framtid i fara

Foto: ROGERL
TOGS MED KONTANTER Biljett Nu:s vd Hans Haraldsson hade enligt uppgifter 45 000 i kontanter på sig när han greps utanför Ullevi. Nu ­sitter han anhållen misstänkt för bedrägeri.
NÖJE

Biljett Nu:s vd Hans Haraldsson är anhållen misstänkt för grovt bedrägeri och begärd häktad.

Döms han kan det innebära slutet för Biljett Nu.

– Påföljden kan bli fängelse och näringsförbud, säger tidigare chefsåklagaren Sven-Erik Alhem till Nöjesbladet.

Biljett Nu tjänar miljoner på andrahandsförsäljning av biljetter.

Nu sitter företagets vd Hans Haraldsson anhållen skäligen misstänkt för grovt bedrägeri.

I fredags kväll togs han in för förhör utanför Ullevi strax innan Springsteenkonserten började vid 20-­tiden.

Enligt uppgifter till ­Nöjesbladet ska han haft på sig 45 000 kronor i kontanter.

– Det stämmer ganska bra. Det hämtades in en person i närheten av Ullevi som medtogs för förhör. Det handlar om en man i 50-årsåldern som senare anhölls, säger Peter Adlersson, presstalesman för polisen i Västra Götaland.

Sålde vip-paket

Enligt vidare uppgifter ska vd:n ha sålt olika ­vip-paket till Springsteen-­konserterna i Göteborg och utgett sig för att jobba för konsertarrangören Live ­Nation.

Biljettförsäljningen ska bland annat ha skett på ­olika hotell.

Robert ­Jakobsson, verksamhetschef för Biljett Nu, vet inte exakt varför företagets vd har anhållits skäligen misstänkt för grovt bedrägeri.

– Det är han som privatperson som är misstänkt för bedrägeri. Ingen här har en aning om vad det handlar om, men jag vet att det här inte har med bolaget och ­övriga anställda att göra, ­säger han till Nöjesbladet.

Vd:n förnekar brott och har begärt advokat.

– Jag ska träffa honom i morgon (läs i dag). Där­efter ska det hållas förhör och åklagaren ska bestämma vad som händer härnäst, säger mannens försvarare, Edip Samuelsson.

Begärd häktad

Jouråklagaren Jim Westerberg beslutade under söndag eftermiddag att lämna in en häktningsframställan till tingsrätten för grovt bedrägeri alternativt, i andra hand, försök till grovt bedrägeri. Vd:n är skäligen misstänkt, den svagare graden av brottsmisstanke.

Tidigast måndag eftermiddag väntas tingsrätten besluta om vd:n ska häktas.

Avsikter avgörande

Vd:ns avsikter med biljettförsäljningen kommer av­göra om åtal väcks, ­menar ­tidigare chefs­åklagaren Sven-Erik Alhem.

– Om personen antingen inte har haft förmågan att tillhandahålla biljetter och insett detta eller om han ­inte har haft för avsikt att alls tillhandahålla biljetter som erbjudits då är det ­bedrägeri, säger han.

Hårda straff

Om Biljett Nu:s vd skulle dömas för bedrägeri ­väntar hårda straff.

– Bedrägeri är ett mycket allvarligt brott som kan ge fängelsepåföljd och ­näringsförbud. Närings­förbud innebär att veder­börande person förbjuds att bedriva näringsverksamhet under ett visst ­antal år, ­säger Sven-Erik ­Alhem.

Detta har hänt

I torsdags fick hundratals Bruce Springsteen-fans en kalldusch. Konsertbiljetterna som de hade köpt för ­dyra pengar av andrahandsföretaget Biljett Nu existerade inte.

Besvikna kunder, som ­hade lagt tusentals kronor på konsertbiljetter och ­hotellboende, försökte förgäves nå Biljett Nu för svar.

”Biljett Nu:s vd borde skämmas för sitt företag”, sa Torun Hall som drabbats.

Under fredagen skickade Biljett Nu ut ett pressmeddelande där man bad om ­ursäkt för sin bristfälliga hantering av biljetterna. ­Företaget utlovade även ersättning för biljettpriset till de drabbade kunderna.

”Vi kommer givetvis kräva ersättning för allt. Deras ­sena ursäkt ser jag som ett stort skämt”, sa Martin Werlerstam, som tillsammans med sina sex kompisar lagt ut över 12 000 ­kronor på biljetter och ­hotellboende.

Strax före Springsteens fredagskonsert tas Biljett Nu:s vd in till förhör. Kort därefter blir han anhållen misstänkt för bedrägeri.

Säljer vidare

Biljett Nu är ett företag som bedriver andrahandsförsäljning av biljetter. ­Företaget har funnits sedan 1998.

Biljett Nu:s affärsidé är att köpa upp biljetter till ­stora konserter och evenemang och sedan sälja dem vidare till högre priser.

Företagets netto­omsättning och resultat ­efter ­finansiella poster för räkenskapsåret:

2011: Omsättning: 33, 4 ­miljoner kronor. ­Resultat: 1 493 497 kronor

2010: Omsättning: 22,3 ­miljoner kronor. ­Resultat: 333 859 kronor

2009: Omsättning: 23,3 ­miljoner kronor. ­Resultat: 135 822 kronor

Näringsförbud

Den som får näringsförbud måste omedelbart sluta med all näringsverksamhet. Vidare ska förbjudna uppdrag avvecklas och ny verksamhet får inte startas. Kronofogden kontrollerar att meddelade näringsförbud efterlevs.

Källa: Kronofogden.se

ARTIKELN HANDLAR OM